Συνεργασία με Κίνα, Ρωσία, Αμερική

Συνεργασία με Κίνα, Ρωσία, Αμερική

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών, βρέθηκε για τέσσερις ημέρες στη Σαγκάη, όπου πρόβαλε το αφήγημα μιας Ελλάδας που έχει εξέλθει της κρίσης, προωθεί μεταρρυθμίσεις και οικοδομεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Με την κινεζική πολιτική ηγεσία, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με εκπροσώπους σημαντικών κινεζικών εταιρειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε την πολυεπίπεδη συνεργασία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών και θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα, την προσεχή εβδομάδα.

Δεν είναι μόνον η μεγάλη επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, είναι και άλλες δράσεις και, ίσως το σημαντικότερο, η προφανής στρατηγική απόφαση του Πεκίνου να εντάξει την Ελλάδα σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που στηρίζεται σε οικονομικά και εμπορικά θεμέλια, αλλά εκ των πραγμάτων αποκτά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη Μόσχα με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, που επλήγησαν από την υπόθεση της απέλασης Ρώσων αξιωματούχων. H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια ευαίσθητη συγκυρία κατά την οποία, λόγω και κάποιων απρόσμενων ενεργειών της Ουάσιγκτον, ενισχύεται η επιρροή της Μόσχας στην Αν. Μεσόγειο, μια περιοχή που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως και την Κύπρο.

Η συνεργασία, που θα εξελιχθεί στη βάση των «υφιστάμενων συνθηκών», δεν περιορίζεται στο διμερές επίπεδο, αλλά θα επεκταθεί και στα περιφερειακά ζητήματα. Παράλληλα η Αθήνα, υπό διαδοχικές κυβερνήσεις, επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο, στον βαθμό που της αναλογεί, μιας τρόπον τινά «γέφυρας» της Μόσχας με την ε. ε., χωρίς πάντως να αμφισβητείται ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της.

Την ημέρα που στη Μόσχα ο Νίκος Δένδιας συναντούσε τον Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, είχε επαφές με αρμόδιους Ελληνες αξιωματούχους.

Η άφιξη του Αμερικανού διπλωμάτη ήρθε έναν μήνα μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, την προώθηση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και την υπογραφή της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συμφωνία εμβαθύνει την υπάρχουσα διμερή συνεργασία και ενισχύει την Ελλάδα έναντι περιφερειακών προκλήσεων και απειλών. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι τη «θωρακίζει» έναντι αυτών, αλλά με δεδομένη τη σημερινή απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ουάσιγκτον, μια τέτοια εκτίμηση φαντάζει το λιγότερο υπερβολική.

Κίνα, Ρωσία και Αμερική έχουν διεισδύσει στην ελληνική αγορά σε διαφορετικούς τομείς και σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την ενέργεια και τις μεταφορές, με ιδιαίτερη έμφαση στα λιμάνια, μέχρι συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις.

Οι παραπάνω συνεργασίες με όλες τις μεγάλες δυνάμεις συνδυάζονται και με την απρόσκοπτη ανάπτυξη των τριμερών σχημάτων που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μόλις πριν από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδα, Κύπρου και Αιγύπτου, περίπου έναν μήνα μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής του Καΐρου. Ανάλογες σύνοδοι κορυφής και συνεχείς υπουργικές συναντήσεις σε διμερές και τριμερές επίπεδο στο σχήμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Στη δύσκολη γειτονιά των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν και τους οποίους η Ελλάδα καλείται να διαχειρισθεί είναι πολλοί. Η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση, ο αναθεωρητισμός της γειτονικής Τουρκίας, ακόμη και η αβεβαιότητα που προκάλεσε στα Δυτικά Βαλκάνια η πρόσφατη ατυχής απόφαση της Ε.Ε. να μην ενεργοποιήσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και δευτερευόντως για την Αλβανία.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα αναγκάζεται να εστιάσει στην αμυντική θωράκισή της και παράλληλα επενδύει τόσο στις περιφερειακές συνεργασίες όσο και στην ένταξή της στους ενεργειακούς και εμπορικούς σχεδιασμούς όλων των ισχυρών παικτών του παγκόσμιου συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή