Το Κονκλάβιο (07/11/19)

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιστορία θράσους

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Ωστόσο, αν πιστέψουμε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, με το θράσος μπορεί κανείς να κυριεύσει τα πάντα. Σχεδόν τα πάντα δηλαδή… Το λέω διότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης ήταν ο μόνος που επιτέθηκε χθες στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έκανε ενημέρωση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Η επίθεση έγινε με πρόσχημα τη νέα, αυστηρότερη νομοθεσία για το άσυλο που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά και για την κατάσταση στη Μόρια…

«Δεν θα μου κάνετε εσείς μαθήματα ανθρωπισμού», ήταν η αντίδραση του Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ζήτησε να κριθεί από τη δουλειά του και από το αποτέλεσμα. Παρέμβαση εκ των Ελλήνων έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επί της ουσίας είπε ότι η Ελλάδα κρέμεται από τα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος εκβιάζει την Ευρώπη και έκανε έκκληση στους συναδέλφους του άλλων χωρών να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να επιμεριστούν ό,τι τους αναλογεί συμμετέχοντας σε ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ευθύνες στην Τουρκία

Σημειώνω ότι πριν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στη LIBE είχαν κάνει ενημέρωση οι ειδικοί της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση με μελανά χρώματα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τουρκία. Με απλά λόγια, δεν είπαν κάτι που δεν ξέραμε.

Το μπρίφινγκ επιστρέφει

Είναι γεγονός. Το μπρίφινγκ στο υπουργείο Εξωτερικών, κανόνας που, όμως, εξέλιπε σταδιακά στα χρόνια των μνημονίων, επιστρέφει. Το λέω διότι σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς το επαναφέρει έπειτα από απουσία…επταετίας, κατόπιν προτροπής του Νίκου Δένδια. Δεν ξέρω αν θα είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, σημειώνω, όμως, ότι η ενημέρωση θα γίνει στην ίδια αίθουσα (Σεφέρη) που γινόταν πάντα στο γυάλινο κτίριο επί της Βασ. Σοφίας 1. Καλή επαναφορά!

Αντικαταστάσεις

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η τελευταία ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών είχε γίνει περί το 2012, όταν εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ήταν ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Ο τελευταίος έχω την εντύπωση ότι είναι ο επικρατέστερος για το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, αφού, όπως σας είχα πει, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Μητσοτάκη πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οδεύει στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον στο τέλος του χρόνου και ακούω ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε νεότερο διπλωμάτη για τη θέση αυτή.

Κάβα για 100 χρόνια

Εντάξει. Ηξερα ότι το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα συνοδεύεται από προνόμια. Δεν φανταζόμουν, όμως, ότι ένα από αυτά είναι η διατήρηση κάβας αλκοόλ για…100 χρόνια. Και μάλιστα, όχι οποιουδήποτε αλκοόλ, αλλά παλαιωμένου μπράντι. Το προνόμιο αυτό έχουν δύο πρόσωπα στην Ελλάδα: ο Κάρολος Παπούλιας και από χθες και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το προνόμιό τους βρίσκεται στην Αρμενία, στο εργοστάσιο που παρασκευάζει το διάσημο μπράντι «Αραράτ».  Εκεί βρέθηκε χθες και ο Παυλόπουλος και υπέγραψε το βαρέλι που, όπως του είπαν, θα ανοιχτεί σε 100 χρόνια.

Αμερικανική τούρτα

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Ηξερα, για παράδειγμα, ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει δημοσίως φιλοαμερικανός. Μάλιστα, όχι μόνο δεν το κρύβει, αλλά στο γραφείο του φιγουράρει η αμερικανική σημαία. Ε, το σύμπαν συνωμότησε και χθες, ημέρα των γενεθλίων του, βρισκόταν σε γεύμα στην οικία του Τζέφρεϊ Πάιατ προς τιμήν του Μάθιου Πάλμερ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών, ειδικού απεσταλμένου για τα δυτικά Βαλκάνια και αρμόδιου για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις. Εκεί τον Αδωνι περίμενε μια έκπληξη. Στο τέλος του γεύματος, την ώρα που οι συνδαιτυμόνες περίμεναν το επιδόρπιο, εμφανίστηκε μια τούρτα με ένα κεράκι και το «να ζήσεις Αδωνι». Αυτά είναι.

Αναψε τσιγάρο

Περί τις δύο ώρες κράτησε η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, η οποία ολοκληρώθηκε με γεύμα εργασίας. Το τελευταίο θύμισε άλλες εποχές της διπλωματίας, καθώς πληροφορούμαι ότι Λαβρόφ και Δένδιας κάθονταν μπροστά στο τζάκι. Εννοείται ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, γνωστός «θεριακλής», άναψε τσιγάρο. Οσο για τον Δένδια, τον ενημέρωσε ότι έχει στην κατοχή του επιστολή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον πατέρα του, στην οποία ο Καποδίστριας εκφράζει τον θαυμασμό του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ρωσικό ΥΠΕΞ. Η αντίδραση του Λαβρόφ ήταν του τύπου «αφού ο ίδιος (ο Καποδίστριας) προΐστατο του υπουργείου…».   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή