Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τα θρυλικά σμυρναίικα μαγειρευτά

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τα θρυλικά σμυρναίικα μαγειρευτά

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλά στην παρασκευή τους, αλλά με έξυπνα τερτίπια νοστιμιάς που τους δίνουν γεύση σαγηνευτική και επίμονη, τα μαγειρευτά της Σμύρνης είναι ένα κεφάλαιο ανεκτίμητης γαστριμαργικής αξίας στην κουζίνα του τόπου.

Στην έρευνα που κάναμε, ξεφυλλίσαμε πάμπολλα παμπάλαια οικογενειακά τετράδια συνταγών και βρήκαμε τις καλύτερες εκδοχές για τα θρυλικά μαγειρευτά της Σμύρνης. Από τα περίφημα σουτζουκάκια, μία από τις συνταγές που μπορούν να… διεκδικήσουν τον τίτλο «Σμύρνης ΠΟΠ», μέχρι γιουβαρλάκια βουτυράτα αυγολέμονο, κιμαλίδικο, μπιφτέκια με πατάτες και ελιές, μοσχάρι γιουβέτσι, χταπόδι στιφάδο, αλλά και πιο άγνωστες συνταγές, όπως ο λεμονάτος μπακαλιάρος στην κατσαρόλα, οι σουπιές με το ρύζι, τα σκορδομακάρονα και οι πατάτες γιαχνί με ελιές.

Κι ένα μυστικό: «Απαγορεύεται το κρεμμύδι στα σουτζουκάκια μας. Θέλουμε τη γεμάτη γεύση του κρέατος και να ξεχωρίζουν το κύμινο, το σκόρδο, το άρωμα του κρασιού», τονίζει η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης, η οποία

μας βοήθησε στην έρευνα και τη συλλογή των συνταγών.

Περισσότερα μυστικά και εξαίσιες, χιλιοδοκιμασμένες συνταγές στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή. 

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τα θρυλικά σμυρναίικα μαγειρευτά-1

Για αναλυτικότερη παρουσίαση του τεύχους, πατήστε εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή