Όσα σπίτια Σμυρνιών κι αν επισκεφθήκαμε αυτές τις μέρες, παντού είχαμε την ίδια αίσθηση, ότι όλα είχαν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διηγούνται τις πολυτάραχες ιστορίες των ανθρώπων και των προγόνων τους: την πολύτιμη και αξέχαστη ζωή στη Σμύρνη, τις δυσκολίες της μετακίνησης και την επιμονή που απαιτούσε η μετεγκατάσταση.
Και όλα αυτά όχι με παράπονο ή δυσαρέσκεια, αλλά με υπερηφάνεια και θαυμασμό.
Βρεθήκαμε καλεσμένοι σε ένα τέτοιο τραπέζι στη Νέα Σμύρνη μια Κυριακή μαζί με μέλη της Εστίας Νέας Σμύρνης, οι οποίοι μπορεί φαινομενικά να μην έχουν κανένα κοινό – άλλες ηλικίες, άλλα ενδιαφέροντα, άλλες συνήθειες. Τους ενώνουν όμως οι μνήμες, οι διηγήσεις, τα κοινά βιώματα που πέρασαν από γενιά σε γενιά, και φυσικά οι γεύσεις. Και οι βεγγέρες τους, γεμάτες αστική κομψότητα και φινέτσα, αυτές που απαιτούν να βγουν τα καλά σερβίτσια από τα ντουλάπια, θα έχουν τη νοστιμιά των συνταγών που περνάνε από γιαγιά σε εγγονή και από μάνα σε κόρη: ένας κύκλος που δύσκολα σπάει.
Οι εξαίσιες, χιλιοδοκιμασμένες συνταγές στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.
Για αναλυτικότερη παρουσίαση του τεύχους, πατήστε εδώ.