Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στο Ιράν – Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 120 τραυματίες

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στο Ιράν – Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 120 τραυματίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 120 τραυματίστηκαν από τον σεισμό ο οποίος έπληξε το βορειοδυτικό Ιράν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο κύριος σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών, είχε επίκεντρο μια περιοχή 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ταμπρίζ και το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

Ακολούθησαν πέντε μετασεισμικές δονήσεις μεταξύ 4,0 και 4,8 βαθμών από τις 22:50 ως τις 01:40 (τοπικές ώρες· 03:20 και 07:10 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Τουρκμαντσάι, σύμφωνα με δεδομένα του ίδιου ινστιτούτου.

Σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της επαρχίας Μοχαμέντ Ρεζά Πουρμοχαμαντί τόνισε πως κατά τις ως τώρα πληροφορίες 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν «30 σπίτια». Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, άλλοι 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ένας πρώτος απολογισμός που είχε μεταδοθεί νωρίτερα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και 20 τραυματίες.

Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε 41 χωριά αλλά οι υλικές ζημιές, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις είναι περιορισμένες, επικεντρώνονται σε δύο κοινότητες, πάντα σύμφωνα με τη δημόσια ιρανική τηλεόραση.

Πολλοί κάτοικοι των ορεινών περιοχών που επλήγησαν βγήκαν από τα σπίτια τους μετά την πρώτη δόνηση.

Περί τις 05:30 το πρακτορείο FARS μετέδωσε ότι πολλοί πολίτες γύρισαν στα σπίτια τους και η κατάσταση έμοιαζε να εξομαλύνεται μετά τον αρχικό πανικό.

Το Ιράν, πάνω από πολλές τεκτονικές πλάκες, διαπερνάται από πολλά ρήγματα και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε τον Νοέμβριο του 2017, όταν μια δόνηση 7,3 στην επαρχία Κερμανσάχ (δυτικά) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 620 ανθρώπους.

Το 2003, σεισμός 6,6 βαθμών είχε πλήξει την επαρχία Κερμάν, νοτιοανατολικά, στοίχισε τη ζωή σε 33.000 ανθρώπους και ισοπέδωσε την αρχαία πόλη Μπαμ και την ακρόπολή της, ανακηρυγμένη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 30 ετών, μεγέθους 7,4 βαθμών, στοίχισε τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους και άφησε πίσω του μισό εκατομμύριο άστεγους στο βόρειο τμήμα της χώρας το 1990.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή