Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με άλμα άνω του 4% για τράπεζες

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με άλμα άνω του 4% για τράπεζες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση έβγαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει μία ανάσα πριν από τις 870 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, μετά και το ράλι του τραπεζικού δείκτη, που ξεπέρασε το 4%. Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα δεν παρουσίασε κάποια «έκρηξη» και κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δεν καταδεικνύει κάποια επιστροφή κεφαλαίων στο Χ.Α. μετά το τετραήμερο των απωλειών που προηγήθηκε και το οποίο αφαίρεσε πάνω από 7% από τις τράπεζες. Το πολύ θετικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, με τους αμερικανικούς δείκτες να κινούνται μάλιστα προς νέα ιστορικά ρεκόρ, παρέσυρε και την ελληνική αγορά, η οποία άλλωστε αναζητούσε τρόπο διαφυγής από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών, τη στιγμή που και τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων ήταν θετικά, καθώς, παρά την άνοδο των αποδόσεων, τα spread των ελληνικών τίτλων έναντι των ιταλικών γύρισαν για πρώτη φορά στα αρνητικά, μετά περίπου 12 χρόνια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 869,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,81 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,45%, ενώ στο +0,78% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,11%, στα υψηλά ημέρας και στις 855,06 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +5,2%, την Alpha Bank στο +4,35%, την Πειραιώς στο +3,67% και την Εθνική στο +2,5%, παρά την επιστροφή των shorts που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες με το Oceanwood, το οποίο έπειτα από αρκετές εβδομάδες στάσης αναμονής προχώρησε σε αύξηση των αρνητικών θέσεών του στην Εθνική στο 1,61%, από 1,57% πριν, μετά την ανάλογη κίνηση από το Marshall πριν από μερικές ημέρες, που αύξησε τη short θέση του στην τράπεζα στο 0,61%, από 0,59% πριν.

Οι προσδοκίες για έναν καλύτερο χρηματιστηριακό Νοέμβριο διασώζονται όσο διακρατούμε τα επίπεδα των 860 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.120 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οπως σημειώνει, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την αρχή του έτους, καταγράφει σημαντικότατα κέρδη, τόσο σε επιμέρους δείκτες όσο και σε μετοχές. Ετσι, καθιστά κυρίως τους θεσμικούς επενδυτές επιφυλακτικούς, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα κέρδη τους και κατά συνέπεια και τα ετήσια bonus τους.

Οσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο σε όγκο όσο και σε μεταβλητότητα. Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθούν τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα που διασπάστηκαν πρόσφατα ανοδικά, για να συντηρηθούν οι προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή