Ανησυχία για την Ακροδεξιά στην Ισπανία

Ανησυχία για την Ακροδεξιά στην Ισπανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θολό μετεκλογικό τοπίο προδιαγράφουν οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, καθώς οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, για τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε ισάριθμα χρόνια. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προβλέπεται να αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη, περίπου στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του Απριλίου, όταν είχε συγκεντρώσει 123 έδρες σε σύνολο 350. Ωστόσο, η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το αριστερό κόμμα Podemos είναι εξαιρετικά μικρή, καθώς θα χρειάζονταν πρόσθετες έδρες από δυνάμεις όπως οι Καταλανοί αυτονομιστές, κάτι που ο Σάντσεθ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Με αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας του PSOE, εφόσον το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα απόσχει από την ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να μην χρεωθεί την προσφυγή σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Σημαντικά κέρδη αναμένεται, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να καταγράψει το ακροδεξιό κόμμα Vox, που μπήκε για πρώτη φορά στη βουλή τον Απρίλιο, με 24 έδρες. Στις εκλογές της Κυριακής προβλέπεται να εκλέξει γύρω στους 49 βουλευτές και να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Κατά γενική εκτίμηση, καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της δύναμής τους έπαιξαν οι ταραχές στην Καταλωνία μετά τις αυστηρότατες ποινές φυλάκισης που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο στους ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος.

Το Vox ζήτησε να καταργηθεί το καθεστώς αυτονομίας της Καταλωνίας και να συλληφθεί ο πρόεδρός της Κιμ Τόρα, κατηγορώντας τον Σάντσεθ για δειλία και για ανομολόγητα σχέδια κατάργησης της μοναρχίας. Κατά το προηγούμενο διάστημα, η Ακροδεξιά νομιμοποιήθηκε πολιτικά από το PP και το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos μέσω συμφωνιών για τριμερή συνεργασία σε τοπικές κυβερνήσεις αυτόνομων περιοχών και στον Δήμο της Μαδρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή