Νέα τορπίλη από ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Νέα τορπίλη από ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εμπλοκή στη λειτουργία της Προανακριτικής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου προκάλεσε χθες η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την επιθετική στάση του, μέσω της άρνησης των Δημ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη να αποδεχθούν την απόφαση εξαίρεσής τους από την εν λόγω επιτροπή. Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της «σκληρής γραμμής» που έχει υιοθετήσει με σειρά δηλώσεών του ο κ. Αλ. Τσίπρας, εμφανίσθηκαν στην αίθουσα όπου επρόκειτο να συνεδριάσει η «ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», παρά τη γνωστή απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη φορά για την εξαίρεσή τους.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που τα μέλη της επιτροπής συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδρίασης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπ. Λάππας, λαμβάνοντας τον λόγο, φέρεται να ζήτησε να συζητηθεί –πριν από οτιδήποτε άλλο– αίτημα για ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών, το οποίο νωρίτερα μέσω δικηγόρων του είχε καταθέσει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ι. Μπούγας φέρεται να απάντησε ευθέως ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε και η συζήτηση επί του αιτήματος, με παρόντα τα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. «Δεν είναι νόμιμη η παρούσα σύνθεση της επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπούγας –αναφερόμενος στην παρουσία των Τζανακόπουλου – Πολάκη– και απευθυνόμενος στον κ. Λάππα ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμορφωθεί με τη ληφθείσα απόφαση. Εχουν αυτόνομη παρουσία και προσωπικότητα και θα αποφασίσουν εδώ οι ίδιοι, φέρεται να απάντησε ο κ. Λάππας, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος ακούστηκε να λέει ότι ήταν παρών κατ’ εντολήν του προέδρου του (ενν. του κ. Τσίπρα). «Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά», του απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπούγας και διέκοψε τη συνεδρίαση σε μόλις είκοσι λεπτά.

Για «αντισυνταγματική διαδικασία» έκανε λόγο λίγο μετά ο κ. Λάππας. «Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε παρόντες και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση», πρόσθεσε. Για «αντισυνταγματική και πραξικοπηματική εξέλιξη» μίλησε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ ο κ. Πολάκης φέρεται να είπε: «Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αιδώ, παράνομα παρακώλυσε τη διαδικασία», σχολίασε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ η κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Για «αντιδεοντολογική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε ο κ. Αθ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής – ο οποίος είναι και ο πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενός blame game, κατηγορεί επίσης τη Ν.Δ. πως με τη στάση της έχει στόχο να αποτραπεί η εξέταση Φρουζή.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας είναι ότι η πλευρά Παπαγγελόπουλου, διά του κ. Δημ. Τσοβόλα, εμφανίζεται να ζητεί αντιστοίχως την εξαίρεση τριών βουλευτών της επιτροπής, των Αθ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β. Κεγκέρογλου, επειδή έχουν κάνει στο παρελθόν δηλώσεις κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού.

Τούτων δοθέντων και με βάση όλες τις έως αργά χθες το βράδυ ενδείξεις, εκείνο που θα πρέπει να αναμένεται για την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, όποτε κι αν αυτή οριστεί (πιθανόν την ερχόμενη Τρίτη), θα είναι η εκ νέου παρουσία των δύο, αλλά και νέα ματαίωση της συνεδρίασης, καθώς η πλειοψηφία δηλώνει ότι επιθυμεί τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας και τον σεβασμό των θεσμικών διαδικασιών και όχι την εμπλοκή σε ακρότητες, τις οποίες, όπως λέγεται, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο πλήγμα για το Κοινοβούλιο μπορεί να προκαλέσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή