Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για σταδιακή ακύρωση των επιπλέον δασμών

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για σταδιακή ακύρωση των επιπλέον δασμών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν σταδιακά τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν η μία στην άλλη στη διάρκεια του εμπορικού πολέμου, ανακοίνωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Τη σημαντική εξέλιξη επιβεβαίωσε το βράδυ ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg. Η σταδιακή αμοιβαία μείωση των επιπλέον δασμών θα εφαρμοστεί όταν υπογραφεί, τις επόμενες εβδομάδες, η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας. Οι δύο αυτές εξελίξεις ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που προκάλεσε αυτός.

«Τις περασμένες δύο εβδομάδες, κορυφαίοι διαπραγματευτές είχαν σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες και συμφώνησαν να άρουν σταδιακά τους πρόσθετους δασμούς, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος σε σχέση με την (εμπορική) συμφωνία», δήλωσε χθες εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Το Πεκίνο δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση των δασμών που έχει επιβάλει η μία πλευρά στα προϊόντα που εισάγει από την άλλη, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters στην «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας αναμένεται να περιλαμβάνεται η ακύρωση των επιπλέον δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 156 δισ. δολαρίων που έχουν προγραμματίσει οι ΗΠΑ για τις 15 Δεκεμβρίου.

Η ακύρωση των αμερικανικών δασμών αποτελούσε πολύ σημαντικό όρο που είχε θέσει εξαρχής το Πεκίνο, προκειμένου να υπογράψει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας. «Ο εμπορικός πόλεμος άρχισε με δασμούς και θα πρέπει να τελειώσει με την ακύρωση των δασμών», δήλωσε χθες ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Σύμφωνα με το Reuters, οι Κινέζοι διαπραγματευτές ήθελαν να αποσπάσουν από τις ΗΠΑ δέσμευση για ακύρωση των επιπλέον δασμών ύψους 15% που είχαν αρχίσει να ισχύουν την 1η Σεπτεμβρίου για εισαγωγές από την Κίνα ύψους 125 δισ. τον χρόνο. Το Πεκίνο ζητούσε ακόμη την ακύρωση επιπλέον δασμών ύψους 25% που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην αρχή του εμπορικού πολέμου. Σε μία χειρονομία καλής θέλησης, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανακοίνωσε χθες ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει από το 2015 στις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον επέμενε ανέκαθεν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν κάποιοι δασμοί ως μέσο πίεσης για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας από την κινεζική πλευρά.

Παρόλο που η ανακοίνωση του Πεκίνου έδωσε χθες σημαντική ώθηση σε χρηματιστήρια από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Φρανκφούρτη και τη Wall Street, πολλοί οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου. «Τώρα το ερώτημα είναι τι συμφώνησαν πραγματικά οι δύο πλευρές – η αγορά στρέφει την προσοχή της στο πώς θα αντιδράσουν τις επόμενες ώρες οι ΗΠΑ», λέει στο Bloomberg o Τόμι Σίε, οικονομολόγος της Oversea Chinese Banking Corp. «Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί», πρόσθεσε. «Είμαι σκεπτική για το πόσο γρήγορη θα είναι η πρόοδος. Το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι δασμοί θα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να υπάρξει απτή και μακροπρόθεσμη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, αλλά και στις δύο οικονομίες», εξηγεί στο Bloomberg η Αϊρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING με έδρα στο Χονγκ Κονγκ. Η τοποθεσία και η ημερομηνία όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσαν να υπογράψουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας αποτελούν ακόμη αντικείμενο εικασιών. Πολλές τοποθεσίες και ημερομηνίες έχουν εξεταστεί από τις δύο πλευρές και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Reuters, μια πιθανή τοποθεσία είναι το Λονδίνο, όπου θα βρεθεί ο κ. Τραμπ στις 3-4 Δεκεμβρίου για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή