Μείωση αποδείξεων στο 20%

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση των απαιτούμενων e-αποδείξεων για όσους έχουν υποχρεώσεις προς τράπεζες, εφορία, καταβολή ενοικίων που υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος προβλέπει το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί  δαπάνες (αποκλειστικά με ηλεκτρονικές πληρωμές) που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20%.  Το σχέδιο νόμου προβλέπει, επίσης, τη μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών. Συγκεκριμένα μειώνεται το όριο από τα 500 ευρώ στα 300 ευρώ.

Τι αλλάζει για τις αποδείξεις

1. Από το νέο έτος μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

2. Εξαιρούνται των αποδείξεων (χάρτινων ή ηλεκτρονικών) 11 κατηγορίες πολιτών. Για παράδειγμα, δεν απαιτούνται  αποδείξεις από τους φορολογουμένους άνω των 70 ετών, τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και για τους φορολογουμένους που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

3. Το ποσοστό περιορίζεται στο 20% για τους φορολογουμένους που έχουν υποχρεώσεις που αφορούν την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, δάνεια προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος

4.  Για τους φορολογουμένους στους οποίους έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

5. Σε όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικά αποδείξεις ίσες με το 30% θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22% επί της διαφοράς των  ζητούμενων αποδείξεων που πρέπει να μαζέψει ο φορολογούμενους με αυτές που τελικά συγκέντρωσε. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις  3.000 ευρώ και παρουσιάσει  2.000  θα πληρώσει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα  220 ευρώ.

6. Ο υπολογισμός του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα γίνεται στο πραγματικό και όχι στο τεκμαρτό εισόδημα.  Μέχρι σήμερα όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα και πιάνονταν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων υποχρεούνταν να συγκεντρώσουν e-αποδείξεις με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

7. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή