Η Σύγκλητος του ΟΠΑ προειδοποιεί, καθώς κλιμακώνεται η ένταση

Η Σύγκλητος του ΟΠΑ προειδοποιεί, καθώς κλιμακώνεται η ένταση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πυρετός ανεβαίνει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, η πρώην ΑΣΟΕΕ), μετά την εκκένωση της κατάληψης του κτιρίου «Βανκούβερ» –ιδιοκτησίας του ΟΠΑ, και πολύ κοντά στο κεντρικό κτίριο του ιδρύματος στην οδό Πατησίων– το περασμένο Σάββατο από την ΕΛΑΣ. Τα επεισόδια με αναρχικούς που επιτίθενται σε άνδρες της ΕΛΑΣ, είναι συχνά στην περιοχή, επιβαρύνοντας τη λειτουργία του ιδρύματος, καθώς το έχουν ως ορμητήριο. Η Σύγκλητος του ΟΠΑ επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση τους κινδύνους για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού του ιδρύματος, ενώ αποφάσισε να παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση, γεγονός που υποδηλώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια το ΟΠΑ προσπαθούσε να «επανακτήσει» και να αξιοποιήσει, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, το κτίριο που εκκένωσε και σφράγισε η ΕΛΑΣ στην πολύωρη επιχείρηση το πρωί του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Μαυρομματαίων και Δεριγνύ. Η κατάληψη είχε ονομαστεί «Βανκούβερ Απαρτμάν» από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ξεκίνησε το 2006. Υστερα από χθεσινή συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του ΟΠΑ επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος επεισόδια «ικανά να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της κοινότητάς του. Στα επεισόδια αυτά πρωταγωνιστούν άγνωστοι που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτίριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της κοινότητας».

Μάλιστα, η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, καθώς «συχνά καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, αποκλείονται έξοδοι του κτιρίου, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, προκαλείται πανικός και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού. Τα φαινόμενα αυτά, ακόμα και αν έχουν μικρή χρονική διάρκεια, συντελούν στην παρακώλυση της καθημερινής λειτουργίας του ιδρύματος, στην αποθάρρυνση των φοιτητών να προσέρχονται στα μαθήματα και στην υποβάθμιση της σχέσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον χώρο τους».

Η Σύγκλητος αναφέρει ότι «οι πανεπιστημιακοί χώροι διατίθενται για δραστηριότητες που στοχεύουν αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής του πανεπιστημίου και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση οιωνδήποτε επιδιώξεων τρίτων. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν και δικαιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιβάλλον ελευθερίας χωρίς βία και φόβο».

Και τονίζει: «Αυτό το περιβάλλον πρέπει όλοι να εξασφαλίζουμε, αναλαμβάνοντας ο καθένας το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή