H χθεσινή απονομή των «Όσκαρ» ωρολογοποιίας ήταν όπως κάθε χρόνο λαμπερή και γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις. Στο κατάμεστο Θέατρο Λεμάν της Γενεύης, υπό το πνευματώδες χιούμορ του ηθοποιού Edouard Baer που ήταν ο οικοδεσπότης της βραδιάς, απονεμήθηκαν συνολικά 19 βραβεία από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, στην οποία μετέχουν ειδικοί και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς –για πολλούς λόγους- ήταν η Audemars Piguet, η οποία κέρδισε τρία βραβεία: καλύτερου πολύπλοκου ρολογιού για το Code 11.59 by Audemars Piguet Minute Repeater Supersonnerie, καλύτερου εμβληματικού μοντέλου για το Royal Oak "Jumbo" Extra-thin και τιμήθηκε και με το μεγάλο βραβείο «Χρυσός Δείκτης» για το εξαιρετικής λεπτότητας Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin. Για τους ανθρώπους που ασχολούμαστε λίγο περισσότερο με το ρολόι, η χθεσινή βραδιά ήταν αναμφισβήτητα ένα είδος δικαίωσης για τον πρόεδρο της Audemars, Francois-Henry Bennahmias και τους ανθρώπους του, κάτι σαν συγγνώμη από τον κόσμο της ωρολογοποιίας για την άδικη και σίγουρα υπερβολική επίθεση και χλευασμό που δέχθηκε η μάρκα και ο πρόεδρός της προσωπικά από τις αρχές του 2019, όταν κυκλοφόρησε η νέα συλλογή Code 11.59 by Audemars Piguet (δείτε όλη τη συλλογή εδώ).

 

Ο πρόεδρος της Audemars Piguet, Francois-Henry Bennahmias παραλαμβάνει το μεγάλο βραβείο "Χρυσός Δείκτης" από τον περσινό νικητή, τον πρόεδρο της Bovet, Pascal Ruffy.

 

Ως προς τις υπόλοιπες κατηγορίες, ο οίκος Bvlgari έφυγε με δύο βραβεία (είχε πέντε ρολόγια μεταξύ των φιναλίστ, δείτε το σχετικό θέμα εδώ): καλύτερου χρονογράφου για το Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic, που πλέον κατέχει το ρεκόρ λεπτότερου χρονογράφου στον κόσμο, και καλύτερου ρολογιού-κοσμήματος για την εκπληκτικής σύλληψης και εκτέλεσης δημιουργία Serpenti Misteriosi Romani, ένα απαστράπτον διαμαντένιο περικάρπιο στο αγαπημένο θέμα του οίκου, το φίδι.

O πρόεδρος του οίκου Bulgari, Jean-Christophe Babin, στο πόντιουμ με τα δύο βραβεία του.

 

Με δύο βραβεία έφυγε και ο συμπαθέστατος ανεξάρτητος ωρολογοποιός Kari Voutilainen, ο οποίος παλεύει μόνος του ανάμεσα στα «θηρία» με όπλο την επιμονή και τη δημιουργικότητά του.

Ο θριαμβευτής των βραβείων Υψηλής Καλλιτεχνίας και Καλύτερου Ανδρικού Ρολογιού, Kari Voutilainen.

 

Αναμενόμενες και απολύτως δίκαιες οι νίκες της Hermès στη κατηγορία Ημερολόγιο και Αστρονομικό ρολόι για το Arceau L'heure de la lune, της Vacheron Constantin για το πραγματικά καινοτόμο Twin Beat (δείτε το σχετικό θέμα εδώ)  και βεβαίως της MB&F, η οποία επικράτησε στην κατηγορία καλύτερου πολύπλοκου γυναικείου ρολογιού στην πρώτη της δημιουργία για γυναίκες! Και τα τρία έκαναν μεγάλη αίσθηση από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν στο Σαλόνι της Γενεύης το περασμένο Ιανουάριο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην νεοσύστατη ωρολογοποιία Genus που κέρδισε με το σπαθί της το βραβείο εξαιρετικής μηχανικής με την πρώτη της δημιουργία, ένα ρολόι που εισάγει έναν εντελώς νέο τρόπο ανάγνωσης της ώρας. Δείτε ένα μικρό video για να πάρετε μία μικρή γεύση...

 

Για την υψηλή τους εξειδίκευση και δημιουργικότητα επιβραβεύθηκαν επίσης η Chanel, η Chronométrie Ferdinand Berthoud, η νέα γερμανική ωρολογοποιία Kudoke, η μαλαισιανή εταιρεία Ming, η παλαίμαχη Seiko, η πάντοτε avant-garde Urwerk και η Tudor με ένα ιδιαίτερο μοντέλο, βασισμένο σε ένα πρωτότυπο δείγμα που είχε κατασκευάσει η ιστορική μάρκα τη δεκαετία του 1960 για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής δόθηκε σε έναν άνθρωπο που δεν είναι ούτε ωρολογοποιός, ούτε καλλιτέχνης ούτε έχει επαγγελματική σχέση με τον κόσμο της ωρολογοποιίας και παρόλα αυτά κατόρθωσε να την επηρεάσει εκ βάθρων. Είναι ο Luc Pettavino, ο ιδρυτής και διοργανωτής της φιλανθρωπικής δημοπρασίας Only Watch, τα έσοδα της οποίας πηγαίνουν στο Ίδρυμα για την αντιμετώπιση της Μυϊκής Δυστροφίας Duchenne, υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό. Πάνω από 50 κορυφαίοι οίκοι δωρίζουν από ένα μοναδικό στο είδος του ρολόι, ειδικά για τον σκοπό αυτό (η φετινή δημοπρασία πραγματοποιείται στις 9 Νοεμβρίου, μείνετε συντονισμένοι).

Λίγο πριν από την 20ή του επέτειο το Grand Prix Ωρολογοποιίας της Γενεύης (GPHG) ανακοίνωσε την ίδρυση μίας Ακαδημίας Ωρολογοποιίας την Άνοιξη του 2020. Η πρωτοβουλία αυτή απολαμβάνει τη στήριξη του Δήμου και του Καντονιού της Γενεύης και θα απαρτίζεται από ένα ευρύ δίκτυο πρεσβευτών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θα συμμετέχουν στα διάφορα στάδια επιλογής των υποψηφίων ρολογιών και συμβάλλουν στην προώθηση της τέχνης της ωρολογοποιίας παγκοσμίως. Ας γνωρίσουμε όμως όλους τους νικητές των βραβείων GPHG 2019:

 

Μεγάλο Βραβείο «Χρυσός Δείκτης»: AUDEMARS PIGUET Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin

 

Καλύτερο Γυναικείο Ρολόι: CHANEL J12 Calibre 12.1

 

Καλύτερο Πολύπλοκο Γυναικείο Ρολόι: MB&F Legacy Machine Flying T

 

Καλύτερο Ανδρικό Ρολόι: VOUTILAINEN 28ti

 

Καλύτερο Πολύπλοκο Ανδρικό Ρολόι: AUDEMARS PIGUET Code 11.59 by Audemars Piguet Minute Repeater Supersonnerie

 

 

Εμβληματικό Ρολόι: AUDEMARS PIGUET Royal Oak "Jumbo" Extra-thin

 

 

Βραβείο Χρονομετρίας: CHRONOMÉTRIE FERDINAND BERTHOUD Carburised steel regulator

 

Καλύτερο Ημερολόγιο και Αστρονομικό Ρολόι: HERMÈS Arceau L'heure de la lune

 

Βραβείο Εξαιρετικής Μηχανικής: GENUS GNS1.2

 

Καλύτερος Χρονογράφος: BVLGARI Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic

 

Καλύτερο Καταδυτικό Ρολόι: SEIKO Prospex LX Line Diver's

 

Καλύτερο Ρολόι-Κόσμημα: BVLGARI Serpenti Misteriosi Romani

 

Βραβείο Υψηλής Καλλιτεχνίας: VOUTILAINEN Starry Night Vine

 

Βραβείο «Μικρός Δείκτης»: KUDOKE Kudoke 2

 

Βραβείο "Πρόκληση": TUDOR Black Bay P01

 

Βραβείο Καινοτομίας: VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat perpetual calendar

 

Βραβείο Τολμηρής Ιδέας: URWERK AMC

 

Βραβείο «Ωρολογιακή Αποκάλυψη»: MING, 17.06 Copper

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: Luc Pettavino, Ιδρυτής και Διοργανωτής της Δημοπρασίας Only Watch

 

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το Grand Prix της Γενεύης επισκεφτείτε το www.gphg.org

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ