Φορολογικό και απόδημοι στο προσκήνιο

Φορολογικό και απόδημοι στο προσκήνιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική φιλοσοφία και πρόταγμα τη μείωση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που υπήρξε και η προμετωπίδα του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ., προωθείται το φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των φοροελαφρύνσεων να στηρίξει τη μεσαία τάξη και ευπαθείς ομάδες, αλλά και να προσδώσει αναπτυξιακή διάσταση, εισηγούμενη μέτρα για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας που έχουν συνεισφορά στο ΑΕΠ, όπως η οικοδομή.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση με ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν από την πολιτική υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες οι οποίες, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πλήρωσαν» την πολιτική υπερπλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή διάσταση, το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων η απλούστευση της νομοθεσίας για τη φορολογική κατοικία, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σήμερα θα βρίσκεται στα χέρια των κομμάτων το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, όπως ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη διακομματική επιτροπή της 22ας Οκτωβρίου. «Η κυβέρνηση έχει κάνει “συμβιβασμούς” σε σχέση με τις θέσεις της, όπως στην επιστολική ψήφο, ώστε να επιτευχθεί η ψήφος των αποδήμων από τις επόμενες εκλογές», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης και του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να «μην υπάρχει καμία αμφιβολία για θέσπιση περιορισμών, στη διευκόλυνση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό», τονίζοντας ότι «κανείς δεν αλλάζει και δεν μπορεί να αλλάξει το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ψηφίσουν». Σημειώνεται ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων θα τεθεί προς ψήφιση περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Διαγραφή στελέχους

Με αυστηρό τρόπο απάντησε η Ν.Δ. στη ρατσιστική ανάρτηση στελέχους της για τους πρόσφυγες στα social media. Ο Ιωάννης Σαντετσίδης, στέλεχος της Ν.Δ. στην Κοζάνη, διεγράφη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργο Στεργίου. Στην ανάρτησή του, ο διαγραφείς ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οταν οι δικοί μας πήγαν Γερμανία, Ελβετία και Βέλγιο ήταν νόμιμοι, ηθικοί και σεμνοί. Αυτοί οι μαύροι τι είναι; Στο Αιγαίο ρίξτε τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή