Εκλογές με παρασκήνιο για την ΠΕΔ

Εκλογές με παρασκήνιο για την ΠΕΔ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα. Παράλληλα, οι δύο συνελεύσεις θα εκλέξουν και τους εκπροσώπους για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Επτά θα είναι τελικά οι υποψηφιότητες για την προεδρία της ΠΕΔ – Αττικής, από έξι παρατάξεις, καθώς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται δύο επίδοξοι πρόεδροι. Ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατεβαίνουν ως υποψήφιοι σε κοινό ψηφοδέλτιο έπειτα από παρέμβαση του κόμματος, που διεμήνυσε ότι δεν θέλει κατά κανένα τρόπο «διάσπαση δυνάμεων». Στην πράξη, οι δύο συνυποψήφιοι θα κατέβουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής», και θα αναμετρηθούν σε επίπεδο σταυρών για την προεδρία εφόσον βέβαια η Ν.Δ. κερδίσει την αυτοδυναμία.

Την προεδρία της ΠΕΔΑ διεκδικεί εκ νέου ο απερχόμενος πρόεδρος και επί πολλές τετραετίες δήμαρχος του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου με αυτοδιοικητικά στελέχη προερχόμενα κυρίως από την Κεντροαριστερά.

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα, θα ηγηθεί ψηφοδελτίου παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, θα είναι επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ. Στις εκλογές επίσης θα συμμετέχει και το ΚΚΕ με ψηφοδέλτιο όπως και η ΛΑΕ.  Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Πέτρος Κωνσταντίνου (εκλεγμένος με την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας») αλλά και ο Βασίλης Καπερνάρος, επίσης δημοτικός σύμβουλος, κατεβαίνουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής εκπροσωπεί συνολικά 66 δήμους και αντίστοιχα πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες που διαμένουν στην ευρύτερη Αττική. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) αναμένεται να συνεδριάσει επίσης σήμερα για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Εποπτικό Συμβούλιο) της περιόδου 2019-2023. Ο «μόνιμος» δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, καθώς εκλέγεται από το 1998, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, θεωρείται το φαβορί για την προεδρία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Ηγείται ενός ψηφοδελτίου το οποίο έχει σαφή νεοδημοκρατικό προσανατολισμό αν και ο ίδιος στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μίλησε για αυτοδιοικητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης έχει δηλώσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Οι εκλογές για την προεδρία της ΚΕΔΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και πάλι από τη Νέα Δημοκρατία οι υποψήφιοι είναι δύο: Ο προαναφερθείς και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, οι οποίοι όμως έχει συμφωνηθεί να βρίσκονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή