Φασιανός, Βαρώτσος, Ψυχοπαίδης φιλοτεχνούν τα μετάλλια του Μαραθωνίου

Φασιανός, Βαρώτσος, Ψυχοπαίδης φιλοτεχνούν τα μετάλλια του Μαραθωνίου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες προτού ο αφέτης κηρύξει την έναρξη του Μαραθωνίου της Αθήνας, μάθαμε τα καλά νέα. Ο αγώνας δρόμου που ταυτίστηκε με την ελληνική Ιστορία θα αποκτήσει νέο μετάλλιο μέσα από μια καλλιτεχνική «σκυταλοδρομία». Διότι από φέτος και μέχρι το 2026, Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παίρνουν ο ένας από τον άλλο τη σκυτάλη της φιλοτέχνησής του. Στη μία όψη του θα απεικονίζεται σταθερά το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και θα αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας. Στην άλλη όψη του θα αποτυπώνονται, κάθε χρονιά, τα γεγονότα που αποτέλεσαν ορόσημο για τη γέννηση και την εξέλιξη του Μαραθωνίου. Σε λίγο καιρό ο ΣΕΓΑΣ θα δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα των ονομάτων των εικαστικών, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, στην επίσημη παρουσίαση του μεταλλίου του 2019, που έγινε στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Φασιανός, Βαρώτσος, Ψυχοπαίδης φιλοτεχνούν τα μετάλλια του Μαραθωνίου-1

Το φετινό μετάλλιο, διά χειρός Αλέκου Φασιανού, παρουσιάζει μια σκηνή από τη μάχη του Μαραθώνα.

Ο πρώτος καλλιτέχνης που ανέλαβε αυτόν τον τιμητικό ρόλο, παραχωρώντας αφιλοκερδώς έργο του για να κοσμήσει τη μία όψη του μεταλλίου, είναι ο Αλέκος Φασιανός. Επέλεξε να μεταφέρει στη μικρή κυκλική επιφάνεια μια σκηνή από τη μάχη του Μαραθώνα. Εκτός από την αγάπη του για την αρχαιότητα, ο ζωγράφος είχε κλίση και στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στην ενόργανη γυμναστική. Το 2020 θα ακολουθήσει ο Ημεροδρόμος, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα, με την υπογραφή του Κώστα Βαρώτσου. Ο καλλιτέχνης έχει κοσμήσει την Αθήνα με τον μοναδικό Δρομέα του, το άγαλμα-σύμβολο για τον άνθρωπο που προσπαθεί να ξεπεράσει τα όριά του και να τερματίσει πρώτος. Ετσι, δεν μπορούσε παρά να επιλέξει να απεικονίσει τον μαχητή που ξεψύχησε με τη φράση «Νενικήκαμεν». Το 2021, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης θα δημιουργήσει μια εικαστική σύνθεση για τη γέννηση του αθλήματος του Μαραθωνίου, στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896 στην Αθήνα.

Φασιανός, Βαρώτσος, Ψυχοπαίδης φιλοτεχνούν τα μετάλλια του Μαραθωνίου-2

Η πλευρά του μεταλλίου με το Καλλιμάρμαρο στάδιο, που θα παραμένει ίδια κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο θα χαράσσεται στο μετάλλιο και ένα από τα οκτώ γράμματα της λέξης «Marathon», ώστε το 2026, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου, να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα μια μοναδική συλλογή για τους δρομείς και τους συλλέκτες, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Τα μετάλλια, ως αντικείμενα, πρέπει να αντέχουν στον χρόνο και να είναι φτιαγμένα με ειδικές προδιαγραφές. Το νέο μετάλλιο αποτελεί δημιουργία του σχεδιαστή βιομηχανικών προϊόντων Σπύρου Κίζη, του KIZI Design Studio, και αποτελεί επίσης αφιλοκερδή προσφορά του προς τον ΣΕΓΑΣ και τον Μαραθώνιο Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή