Το Κονκλάβιο (08/11/19)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λάθος αίθουσα

Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του θυμού στην ορθή κρίση, οι οποίες ενίοτε επεκτείνονται και στην όραση. Εχω την εντύπωση, μάλιστα, ότι η σκόπιμη προσπάθεια επίδειξης του θυμού θολώνει ακόμα περισσότερο. Αναφέρομαι στη χθεσινή εμφάνιση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη συνεδρίαση της Προανακριτικής για τη Novartis, προφανώς με σκοπό να το κάνουν «Κούγκι». Κάτι που δεν έγινε. Αυτό που έγινε, δικαιώνοντας το βουδιστικό ρητό ότι κανείς δεν τιμωρείται για τον θυμό του, αλλά από τον θυμό του, προκάλεσε μάλιστα θυμηδία. Εξηγούμαι: Πολάκης και Τζανακόπουλος εμφανίστηκαν με ύφος επιθετικό και άγριο και μπήκαν φουριόζοι στην αίθουσα. Μόνο που μπήκαν στη λάθος αίθουσα. Η Προανακριτική συνεδρίαζε στην αίθουσα 151, αλλά οι προαναφερθέντες μπήκαν στην ακριβώς διπλανή αίθουσα, όπου συνεδρίαζε άλλη επιτροπή. Ολος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Και στο θέατρο η είσοδος έχει μεγάλη σημασία…

Ο Γιάνης και η «Ελλάδα 2021»

Δεν ξέρω αν, όταν στις περίφημες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης καθόταν οκλαδόν στο πάτωμα, είχε διαβάσει για την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, όπου οι βουλευτές κάθονταν με τον ίδιο τρόπο και έκλεψε την ιδέα. Δεν το θεωρώ, πάντως, και εντελώς απίθανο. Μου ήρθε, όμως, ως εικόνα, όταν κατά τη χθεσινή πανηγυρική παρουσίαση στο Κοινοβούλιο της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε αυτό τσιτάροντας απόσπασμα από γραπτό του Αθ. Πετσάλη. Με την αφορμή, είπε και κάτι για τον Κανονισμό της Βουλής που τηρείτο τότε, προκαλώντας τα γέλια διαφόρων.

Χθες, άλλωστε, ήταν μόνο η αρχή. Για να σας δώσω μια ιδέα τού τι πρόκειται να γίνει με αφορμή το «Ελλάδα 2021», ήδη ακούω ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, ας πούμε, από τα Καλάβρυτα, επειδή δεν αναφέρθηκαν στη χθεσινή πανηγυρική πρώτη. Κι ακόμη δεν αρχίσαμε.

Παραπομπή στον Τσίπρα

Πληροφορούμαι, πάντως, ότι μετά τις αβροφροσύνες όλων προς όλους –και του Κυριάκου προς τη Φώφη, με θέμα τα παιδιά τους που βρίσκονται στη Βοστώνη– στο σαλόνι του προέδρου της Βουλής, ο πρωθυπουργός πέρασε στο γραφείο του δεύτερου, όπου και ακούω ότι έμεινε για λίγο. Πάντως, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η επιστολή του Δημήτρη Τσοβόλα (δικηγόρου Δ. Παπαγγελόπουλου) με την οποία ζήτησε να εξαιρεθούν δύο βουλευτές της Ν.Δ. από την Προανακριτική. Ο Τασούλας αναμενόταν να τον παραπέμψει για απαντήσεις στην επιστολή Τσίπρα, που δεν αναγνωρίζει τον θεσμό εξαίρεσης βουλευτών.

Βρετανική εμπλοκή

Επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον ακούω ότι έφυγε ήδη από το Μπερλεμόντ –λέγε με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν–, με αίτημα να δοθεί χρίσμα σε Βρετανό επίτροπο, καθώς το Κολέγιο οφείλει να έχει επίτροπο από τη Βρετανία μέχρι την τελική λύση του Brexit. Πάντως, πληροφορούμαι ότι στις Βρυξέλλες δεν θεωρούν καθόλου απίθανο να αρνηθεί ο απρόβλεπτος Μπόρις να ορίσει επίτροπο. Και τι έγινε, θα μου πείτε… Και όμως, έγινε, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η απουσία Βρετανού να οδηγήσει σε νομικές εμπλοκές, ακόμη και σε ακύρωση αποφάσεων της Κομισιόν. Πάντως, η αλλαγή φρουράς αναμένεται να γίνει στις 27 Νοεμβρίου με την ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου. Αμήν. 

Λύση τύπου Ν.Δ.

Για τις 28 Νοεμβρίου πληροφορούμαι ότι κλείδωσαν οι εκλογές στην ΚΕΔΕ – μαζί, δηλαδή, με το συνέδριο της Ν.Δ. στις 29. Και όχι τυχαία, ώστε δήμαρχοι και στελέχη της Ν.Δ. απ’ όλη την Ελλάδα να μην κάνουν δύο φορές το δρομολόγιο για την Αθήνα. Μιλώντας για το κυβερνών κόμμα, ακούω ότι και το ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται σε σολομώντεια λύση τύπου Ν.Δ. για την ΚΕΔΕ. Δηλαδή, να διαμηνύσει σε όσους ενδιαφέρονται να κατέβουν υπό ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ακόμη, πάντως, δεν σπρώχνονται, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό. Ταυτόχρονα, μου λένε ότι υπάρχουν διάφοροι ΚΙΝΑΛίτες που συντάσσονται με τον δήμαρχο Νίκαιας, Γιώργο Ιωακειμίδη, και την παράταξή του. Ο εν λόγω δεν κατεβαίνει με το επίσημο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και υποτίθεται πως χτίζει ένα ψηφοδέλτιο πιο κεντροαριστερό. Μένει να φανεί. Πάντως, το ΚΙΝΑΛ δεν πιστεύει ότι έχει φόβο να πέσει από τη δεύτερη θέση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή