Σε νέα υψηλά οι διεθνείς αγορές, απώλειες για το ευρώ

Σε νέα υψηλά οι διεθνείς αγορές, απώλειες για το ευρώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσοχή των επενδυτών την εβδομάδα που διανύσαμε παρέμεινε στραμμένη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας να αναφέρει πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μειώσουν σταδιακά τους αυξημένους δασμούς που επέβαλαν η μία στην άλλη κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου όταν πλέον υπογραφεί η λεγόμενη «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, με τους αμερικανικούς δείκτες να ανέρχονται σε νέα ιστορικά υψηλά την Πέμπτη και τους αντίστοιχους σε Ευρώπη και Ασία να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση την ίδια μέρα σε υψηλά 4,5 ετών και 6 μηνών, αντιστοίχως. Εντούτοις, την Παρασκευή οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά, καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, για το κατά πόσον εντέλει οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έρθουν σε συμφωνία για τη σταδιακή μείωση των επιπλέον δασμών, έδωσαν την ευκαιρία στους επενδυτές για ρευστοποίηση κερδών μετά το πρόσφατο ράλι.

Αντιδρώντας στην ενισχυμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου μέχρι και την Πέμπτη, οι τιμές των κυβερνητικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε στο 1,97% την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών και συνολικά περίπου 30 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα χαμηλά είκοσι ημερών που είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, προτού υποχωρήσει μερικώς στο 1,91% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βρέθηκε σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών -0,25% την Πέμπτη, παραμένοντας κοντά σε αυτά τα επίπεδα την Παρασκευή την ώρα συγγραφής του άρθρου.

Στις αγορές συναλλάγματος, απώλειες κατέγραψε το ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων 1,1026, σημειώνοντας συνολική πτώση της τάξεως του 1,1% από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένουν αμείωτες, μετά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για τη Γερμανία, που πιθανόν σηματοδοτούν πως η μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης εισήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2019 σε τεχνική ύφεση για πρώτη φορά από το 2013. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από αύξηση 0,4% τον Αύγουστο, με τον ρυθμό μεταβολής να μειώνεται σωρευτικά κατά 1,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, πτώση για πέμπτο συνεχές τρίμηνο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας λόγω της σχετικά υψηλής εξάρτησης του γερμανικού μεταποιητικού τομέα από το εξωτερικό εμπόριο.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή