ΗΠΑ: Υπέρ Δύσης, κατά Πούτιν και Κίνας

ΗΠΑ: Υπέρ Δύσης, κατά Πούτιν και Κίνας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ιστορικών δυτικών συμμάχων, με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, υπογράμμισε χθες το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που ταξίδεψε στη Γερμανία προκειμένου να συμμετάσχει στην επέτειο για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Σε ομιλία που παραχώρησε στο Ινστιτούτο Κέρμπερ, ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι η Δύση έσφαλε, νομίζοντας ότι το τέλος του κομμουνισμού θα σήμαινε «την άνθηση ελεύθερων κοινωνιών», για να επιτεθεί εναντίον του Ρώσου προέδρου Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε «πρώην αξιωματικό της KGB και “σταθμάρχη” στη Δρέσδη, πρόθυμο να εισβάλει σε γειτονικές του χώρες και να δολοφονήσει πολιτικούς αντιπάλους του».

Μιλώντας για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ο Πομπέο είπε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τακτικές και μεθόδους καταπίεσης των πολιτών, που ήταν πολύ γνώριμες στους Ανατολικογερμανούς. «Εχουμε υποχρέωση, ο κάθε ένας από εμάς, να δώσουμε ό,τι έχουμε για να υπερασπισθούμε όσα κερδίσαμε με τόσο κόπο το 1776, το 1945 και το 1989», είπε ο Αμερικανός υπουργός αναφερόμενος στην Αμερικανική Επανάσταση, στο τέλος του Πολέμου και στην πτώση του Τείχους. Στην ομιλία του, με ακροατήριο, μεταξύ άλλων, τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Πομπέο εξέφρασε τη χαρά του για τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, που ανακοίνωσε ότι η χώρα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για αμυντικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2031. Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του προέδρου Τραμπ, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι η απόφαση ενίσχυσης της πίεσης στο Ιράν μέσω νέων κυρώσεων, η αντίθεσή του στην κινεζική συμμετοχή στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού δικτύου 5G και η διαφωνία του με την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, αποτελούν μέρος της δέσμευσης του προέδρου για προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών. «Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ διαφωνούν με τον αγωγό Nord Stream 2. Δεν επιθυμούμε η παροχή ενέργειας στην Ευρώπη να εξαρτάται από τις ορέξεις του Πούτιν.

Αυτός είναι ο λόγος που ζητούμε περισσότερα από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, επειδή τα ελεύθερα δυτικά κράτη έχουν ευθύνη να αποτρέπουν τις απειλές και να παραμένουν συσπειρωμένα απέναντι σε τέτοιες απειλές», είπε ο Πομπέο. Ερωτηθείς για τους λόγους επιβολής εμπορικών δασμών εναντίον παραδοσιακών συμμάχων, στα ευρωπαϊκά προϊόντα χάλυβα, αλουμινίου και διατροφής, ο υπουργός απάντησε ότι οι ΗΠΑ έγιναν αδίκως στόχος των αυστηρών ευρωπαϊκών κανονισμών. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούμε ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Ευρώπη, αλλά με σεβασμό στο ελεύθερο εμπόριο», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή