ΗΠΑ: Σκέφτεται την προεδρία ο Μπλούμπεργκ

ΗΠΑ: Σκέφτεται την προεδρία ο Μπλούμπεργκ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών φέρεται να είναι έτοιμος να διεκδικήσει ο δισεκατομμυριούχος, πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχοντας πεισθεί ότι κανένας από τους 17 υποψηφίους του κόμματος δεν εγγυάται νίκη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020.

Στα μάτια του Μπλούμπεργκ, ο Τραμπ «αντιπροσωπεύει μια χωρίς προηγούμενο απειλή για το έθνος μας» και πρέπει να ηττηθεί, δήλωσε ο σύμβουλος του 77χρονου επιχειρηματία, Χάουαρντ Γούλφσον, για να προσθέσει: «Ωστόσο, ο Μάικλ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι δεν είναι σε θέση να το πετύχουν».

Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου χρηματιστικών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ χρημάτισε δήμαρχος Νέας Υόρκης από το 2002 έως το 2013, αρχικά ως Ρεπουμπλικανός και στη συνέχεια ως ανεξάρτητος, για να μεταπηδήσει στους Δημοκρατικούς μόλις πριν από ένα χρόνο. Στη λίστα του περιοδικού Forbes εμφανίζεται ως ο όγδοος πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία της τάξεως των 53 δισ. δολαρίων. Στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Μπλούμπεργκ είχε επίσης φλερτάρει με την ιδέα της υποψηφιότητας, αλλά τελικά προτίμησε να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον. Μέχρι πρόσφατα, απέκλειε το να διεκδικήσει την κούρσα των εκλογών του 2020, υποστηρίζοντας τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράζει την πιο μετριοπαθή πτέρυγα των Δημοκρατικών, μαζί με τον Πιτ Μπούτιγκιγκ, δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ της πολιτείας Ιντιάνα.

Αμφιβολίες

Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αρχικά εμφανιζόταν ως φαβορί, χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ το προβάδισμα φαίνεται να περνάει σε δύο γερουσιαστές που εκφράζουν την αριστερή τάση, την Ελίζαμπεθ Γουόρεν και τον Μπέρνι Σάντερς. Ενδεχόμενη κάθοδος του Μπλούμπεργκ θα άλλαζε θεαματικά το τοπίο, αν και αρκετοί αμφιβάλλουν κατά πόσον ένας δισεκατομμυριούχος του χρηματιστικού τομέα και των ΜΜΕ μπορεί να συσπειρώσει τη βάση των Δημοκρατικών, η οποία ανησυχεί σοβαρά για τις κοινωνικές ανισότητες και την ισχύ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και το περιοδικό Newsweek ανέφεραν ότι, εκτός από τον Μπλούμπεργκ, και ο Ερικ Χόλντερ, ο πρώτος μαύρος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ομπάμα, σκέφτεται να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα. Η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί από το περιβάλλον τού πρώην υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή