«Τρόμαξαν» και πούλησαν ελληνικά ομόλογα

«Τρόμαξαν» και πούλησαν ελληνικά ομόλογα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρόμαξε» όπως δείχνουν τα πράγματα, το ορόσημο που πέτυχαν την Πέμπτη τα ελληνικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις βρέθηκαν κάτω από αυτές των ιταλικών ομολόγων, με κάποιους οίκους να προειδοποιούν ότι αυτό που σημειώθηκε είναι υπερβολή. Το αποτέλεσμα ήταν μία έντονη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών τίτλων στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι οποίες ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμα και πάνω από το 1,37% από 1,21% την Πέμπτη, με το ελληνοϊταλικό spread να επιστρέφει στα θετικά. Την τελευταία φορά που το spread μεταξύ των δύο χωρών είχε βρεθεί σε αρνητικά επίπεδα ήταν στις αρχές του 2008, πολύ πριν από την κρίση χρέους της Ελλάδας και όταν η πιστοληπτική της αξιολόγηση ήταν σε «επενδυτική βαθμίδα».

Αυτό, σύμφωνα με κάποιους οίκους, θεωρείται υπερβολή και έτσι την Παρασκευή σύστησαν στους επενδυτές και στους πελάτες τους να πουλήσουν τους ελληνικούς τίτλους, με τη Société Générale να δηλώνει μάλιστα ότι πουλάει και η ίδια τις θέσεις της, κάτι που… αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στην αγορά και στο ισχυρό sell-off που δέχθηκαν. Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και πολύ χαμηλής ρευστότητας, σημαίνει πως είναι και ευάλωτη και έτσι ελάχιστες κινήσεις επενδυτών αρκούν για να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο ή πτώση των ελληνικών αποδόσεων.

Οπως επισημαίνει η Société Générale, η οποία γενικότερα δηλώνει θετική για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πλέον πολύ «πλούσιες» και θεωρεί ότι το ράλι και η υπεραπόδοσή τους έναντι των ιταλικών τίτλων έχει οδηγήσει σε υπερβολές. Μετά την αναβάθμιση της S&P, επισημαίνει, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει αρκετό χρονικό διάστημα πριν δει κάποια νέα «ετυμηγορία» από οίκο. Και οι επενδυτές έως τώρα επιβράβευσαν τα ελληνικά ομόλογα ακριβώς γιατί οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εμφανιστεί αδικαιολόγητα αυστηροί απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις αξιολογήσεις τους, παρά τη σημαντική βελτίωση της χώρας. Αυτό ήταν που οδήγησε στον μηδενισμό των ελληνοϊταλικών spreads, κάτι το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με τη Société Générale, είναι υπερβολικό καθώς το 2008, όταν είχε ξανασυμβεί, η Ελλάδα είχε βαθμολογία Α1 (επενδυτική βαθμίδα) από τους οίκους.

Οπως τονίζει, αν και συνεχίζει να είναι θετική για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο προχωράει στη ρευστοποίηση των κερδών της στα 10ετή και συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν ελληνικά και να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα σε αυτήν τη συγκυρία. Η UBS εμφανίστηκε πολύ πιο επιθετική στις εκτιμήσεις της, δηλώνοντας πως διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών «προς αποφυγήν», και σύστησε την πώληση ουσιαστικά όλων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αξίζει να σημειώσουμε πως ανάλογη στάση είχε και τον Μάιο, όταν σε έκθεσή της τότε είχε επίσης συστήσει «πώληση» για όλα τα ελληνικά ομόλογα, με την αγορά στη συνέχεια να τη διαψεύδει. Οπως ανέφερε σε νέα της έκθεση, η Ελλάδα δεν αναμένεται να κατακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα παραμείνει στην κατηγορία του ΒΒ με μία μόνο αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) να αναμένεται το 2020.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα η UBS συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική. Οπως σημειώνει, η Ελλάδα συνεχίζει τη δημοσιονομική της προσαρμογή και η νέα κυβέρνηση συνεργάζεται με τους πιστωτές και έχει δεσμευθεί για συνετές πολιτικές. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν υψηλοί μακροπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι και γι’ αυτό διατηρεί τη χώρα στη λίστα των εκδοτών «προς αποφυγήν». Αν και έως το 2021 ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι περιορισμένος λόγω του μεγάλου cash buffer και της μακράς διάρκειας του χρέους, η UBS εξακολουθεί να θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο εάν δεν υπάρξει συνεχιζόμενη και μακρά εξωτερική στήριξη για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή