Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες απαρτίζουν το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Το ΕΣΕΤΕΚ, που θεσπίστηκε πρόσφατα, αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Πέραν της χάραξης εθνικής στρατηγικής, στην αποστολή του ΕΣΕΤΕΚ περιλαμβάνονται ακόμη η υποβολή προτάσεων για τον μετασχηματισμό της έρευνας σε καινοτομία, η εισήγηση μέτρων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η ενθάρρυνση υιοθέτησης δημόσιων πολιτικών στη βάση του ερευνητικού έργου που εκπονούν τα εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ερευνητικά κέντρα και η ενθάρρυνση δημοσίων φορέων να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτομικά προϊόντα που παράγονται από εποπτευόμενους φορείς της ΓΓΕΤ. Η συμμετοχή στο ΕΣΕΤΕΚ είναι άμισθη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος για την έρευνα και τεχνολογία υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ αναλαμβάνει ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, διευθυντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 και καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures για νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας, το οποίο δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ως μέλη του ΕΣΕΤΕΚ συμμετέχουν ακόμη ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, γενικός διευθυντής και εταίρος στην εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group Athens, ο κ. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, διευθυντής Ερευνας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η κυρία Νέλλη Κάτσου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γνωστής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmaten, η κυρία Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, καθηγητής Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η κυρία Ελίζα Κωνοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης, η κυρία Ρούλα Μπαχταλιά,  διευθύντρια και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του προγράμματος EGG – enter·grow·go της Eurobank, o κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και ο κ. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Samsung Εlectronics στην Ελλάδα και συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innoetics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή