Αναγκαία η αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου στις τράπεζες

Αναγκαία η αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου στις τράπεζες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O μετασχηματισμός των τραπεζών και οι προκλήσεις της νέας εποχής αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και του ICAEW, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με την υποστήριξη της PwC Ελλάδας. Η ανάκαμψη και ενδυνάμωση των τραπεζών σε συνέχεια τής εν εξελίξει διαδικασίας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (προγραμματισμός πώλησης περισσότερων από 19 δισ. από τις 4 συστημικές τράπεζες) και η αποτελεσματική μετάβαση στη νέα εποχή, που διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες τάσεις, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις αναδυόμενες ανάγκες του πελατειακού δικτύου, συζητήθηκαν εκτενώς από υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς και ελληνικού τραπεζικού κλάδου. H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργου Ζαββού.

Ο Κώστας Μιχαηλίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την τοποθέτησή του σχολίασε ότι «η μεγαλύτερη απειλή για τον τραπεζικό κλάδο προέρχεται από το επιχειρηματικό μας μοντέλο και από το πώς αντιλαμβανόμαστε ακόμη με παραδοσιακούς όρους την έννοια και την αξία μιας τράπεζας. Σε αυτόν τον τόσο απαραίτητο μετασχηματισμό ολόκληρου του κλάδου, οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Αυτό απαιτεί αλλαγή κουλτούρας και επιτάσσει τη διαμόρφωση κοινών αξιών, που θα απαντούν στις νέες προσδοκίες των ανθρώπων μας, των πελατών και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της».

Ο μετασχηματισμός των τραπεζών κρίνεται απαραίτητος για τη μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου, όπως επιβεβαιώνουν συνολικά τα στελέχη του κλάδου, καθώς και του παγκόσμιου δικτύου της PwC. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο γενικός διευθυντής – CFO της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού και Επιχειρησιακής Στρατηγικής στην Εθνική Τράπεζα, Ερνέστος Παναγιώτου, ο Richard Groeneveld, managing director του N26 Bank Group, και ο πρώην πρόεδρος του ICAEW, Andrew Ratcliffe. Ο Νίκος Καλογιάννης, partner, financial services advisory leader PwC Ελλάδας, σημείωσε ότι «ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς επανακαθορίζει τα δομικά του χαρακτηριστικά και τα μοντέλα λειτουργίας του, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών και της εποχής. Ο ανταγωνισμός πλέον μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, σημεία εκκίνησης και προϊόντα. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες απαιτείται να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να προάγουν την εμπιστοσύνη, να προσφέρουν λύσεις και προϊόντα υψηλής αξίας και να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία του πελάτη. Παράλληλα, τα τραπεζικά στελέχη χρειάζεται να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους στις ανάγκες της εποχής, όπου η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της χρήσης των δεδομένων είναι ραγδαία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή