Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/11/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημόσιες απειλές πριν από την έφοδο

H γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Οι προειδοποιήσεις του υπουργού Ανάπτυξης όλο το προηγούμενο διάστημα για παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών δεν ενισχύουν την άποψη που υποστηρίζουν ο ίδιος και η Επιτροπή, πως η έρευνα που διενεργείται είναι αυτεπάγγελτη και δεν προέκυψε κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων. Εάν λοιπόν το υπουργείο και ο υπουργός είχαν ενδείξεις πως οι τράπεζες συμφωνούσαν μεταξύ τους για την τιμολόγηση τραπεζικών εργασιών θα έπρεπε να κάνουν καταγγελία στην Επιτροπή και αυτή με τη σειρά της να πράξει τα δέοντα.

Δεν υπήρχε λόγος να εκτοξεύονται δημοσίως απειλές για δυο-τρεις εβδομάδες, διότι εν τέλει χάνεται και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Πέραν του ότι δημιουργούνται εύλογα υπόνοιες για τη λειτουργία μιας πολύτιμης για την οικονομία ανεξάρτητης αρχής.

Στήριξη στον Μ. Τσαμάζ από Deutsche Telekom

«Κουτσομπολιά» χαρακτήρισε ο επικεφαλής οικονομικών (CFO) της Deustche Telekom, Κρίστιαν Ιλεκ, τις φήμες περί απομάκρυνσης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Ερωτηθείς σχετικά στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο δρ Ιλεκ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία βάση πίσω από αυτό. Εξήρα τις επιδόσεις στην Ελλάδα σε αυτό το τρίμηνο ως εξαιρετικές και πράγματι είναι εξαιρετικές». «Νομίζω ότι ο Μιχάλης (Tσαμάζ) και η ομάδα του», πρόσθεσε ο κ. Ιλεκ, «αποδίδουν πολύ αξιόπιστα, πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε σε αυτόν, και ότι η ομάδα θα κάνει το ίδιο και στο μέλλον».

Ειδική ομάδα εργασίας αλλάζει το ΓΕΜΗ

Τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για να λειτουργήσει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) με βάση τα όσα προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, όπως είναι για παράδειγμα οι αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις στοιχείων από την ίδια την επιχείρηση, τα πρότυπα καταστατικών, η εμπορική δημοσιότητα που οφείλουν να καταχωρίσουν οι επιχειρήσεις στο ΓΕΜΗ ξεκινάει να καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Για το θέμα συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας με απόφαση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδη.

Συμφωνία για διάσωση της «Γ.Ε. Δημητρίου»

Με τη σύμφωνη γνώμη πιστωτριών τραπεζών, αλλά και της Quest Συμμετοχών, που θα αποτελέσει τον «λευκό ιππότη» για την οικονομική διάσωσή της, έγινε η προσφυγή της «Γ.Ε. Δημητρίου» στις διατάξεις του άρθρου 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Η υπερχρεωμένη επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε προς το Χ.Α., με την προσφυγή της αυτή έτυχε της προσωρινής δικαστικής προστασίας από πιστωτές. Ολα δείχνουν ότι το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας από την Quest Συμμετοχών προχωράει.  Η τελευταία θα διασώσει την επιχείρηση με αντάλλαγμα την ανάληψη του ελέγχου της. Παράλληλα, θα υπάρξει «κούρεμα» των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες.

«Ορφανές» 55.489 θέσεις εργασίας

Συνολικά  55.489 θέσεις απασχόλησης παραμένουν «διαθέσιμες» στον ΟΑΕΔ, καθώς 14 προγράμματα του Οργανισμού είναι ακόμη ανοικτά. Σύμφωνα μάλιστα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, μέσα από τα ανοικτά προγράμματα, τα οποία δυστυχώς δεν γνωστοποιήθηκαν και δεν δημοσιοποιήθηκαν επαρκώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης της απασχόλησης τόσο στους εργοδότες όσο και στους ανέργους. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων, ώστε όσα κριθούν λιγότερα αποτελεσματικά να κλείσουν σε ένα βάθος χρόνου και να υπάρξουν νέες, πιο ουσιαστικές ως προς το αποτέλεσμά τους δράσεις, με έμφαση στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα και στη νέα επιχειρηματικότητα. Ο κ. Πρωτοψάλτης περιέγραψε μάλιστα ως στόχο τη δημιουργία του νέου ΟΑΕΔ, που θα είναι πιο ευέλικτος, θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα δίνει τις λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή