Το νέο νομοσχέδιο και τα σημεία τριβής σχετικά με τις ομοσπονδίες

Το νέο νομοσχέδιο και τα σημεία τριβής σχετικά με τις ομοσπονδίες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Magglinen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», συζητείται από την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Η διεθνής αυτή σύμβαση έχει στόχο την πρόληψη, εξιχνίαση και τιμωρία της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, μεταξύ άλλων προβλέπει α) τη δημιουργία εθνικής πλατφόρμας, την απαγόρευση στους συντελεστές αγώνων να στοιχηματίζουν σε αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν, β) την υποχρέωση των συντελεστών αγώνων να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, συμβάν, ενθάρρυνση ή προσέγγιση που μπορεί να θεωρείται παράβαση των κανόνων ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, γ) ρυθμίσεις για την άμεση αναφορά περιστατικών ύποπτης δραστηριότητας που συνδέονται με τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων στις αρμόδιες δημόσιες αρχές ή στην εθνική πλατφόρμα και δ) τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών για τη διευκόλυνση της αποκάλυψης πληροφοριών που αφορούν πιθανές ή πραγματικές περιπτώσεις χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, περιλαμβανομένης της επαρκούς προστασίας για τους πληροφοριοδότες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν την καταπολέμηση της βίας. Μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, για κάθε ποινικώς ενδιαφέρουσα πράξη. Προβλέπεται ότι οι δίκες των κατηγορουμένων για αδικήματα βίας θα γίνονται εντός 30 ημερών και θα διώκονται αυτεπαγγέλτως. Καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Επίσης, επεκτείνονται τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση. Για παράδειγμα, βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός ή εκτός των λεσχών φιλάθλων, συγκεντρώσεις και πορείες οπαδών μακριά από αθλητικές εγκαταστάσεις και σε ημέρες που δεν έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή κάποιου αγώνα, «ραντεβού» οπαδών σε ανοικτούς χώρους που καταλήγουν σε μεταξύ τους συμπλοκές κ.λπ. Εδώ, όμως, αρχίζουν οι τριβές.

Οσον αφορά τη λειτουργία των ομοσπονδιών αναστέλλονται οι ρυθμίσεις για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων. Με τον εν ισχύι νόμο προβλέπεται η διενέργεια εκλογών με σύστημα απλής αναλογικής και αύξηση του σώματος των εκλεκτόρων. Επίσης, αναστέλλεται η δυνατότητα μηνιαίας αμοιβής των προέδρων με απόφαση γενικής συνέλευσης των ομοσπονδιών. Οσον αφορά τις θητείες των μελών των Δ.Σ. αθλητικών ομοσπονδιών προβλέπεται ότι το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί τρεις φορές πρόεδρος και επιπλέον δύο φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας. Το παραπάνω όριο θητειών ως προς τον πρόεδρο επεκτείνεται για μία επιπλέον θητεία, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 70ό έτος της ηλικίας του. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή