Επίθεση… μετριοπάθειας η στρατηγική του Μαξίμου

Επίθεση… μετριοπάθειας η στρατηγική του Μαξίμου

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… «επίθεση μετριοπάθειας» έχει αποφασίσει να απαντάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεχή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα, με αιχμή, την τρέχουσα περίοδο, την απόφαση εξαίρεσης των κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την Προανακριτική για την υπόθεση της Νovartis.

O τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια στρατηγική «υψηλών τόνων» προκειμένου να διατηρήσει κατά το δυνατόν συσπειρωμένη την εκλογική βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, η ένταση συντηρεί, έστω σε μερικό βαθμό, στο προσκήνιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να αντιμετωπίσει συνεχείς θετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με τελευταία την κατάθεση σε διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου, που εμπεριέχει σειρά φοροελαφρύνσεων.

Ετσι, στο πλαίσιο της ανωτέρω στρατηγικής, η κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να μην πυροδοτήσει την ένταση όταν οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης επέλεξαν να προσέλθουν στη συνεδρίαση της Προανακριτικής: Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ι. Μπούγας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η σύνθεση της Προανακριτικής «δεν είναι νόμιμη» και διέκοψε τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί η ίδια τακτική να ακολουθηθεί και στην προγραμματισμένη, κατ’ αρχήν για την επόμενη Τρίτη, νέα συνεδρίαση της Προανακριτικής, εάν οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης προσέλθουν και πάλι. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη «χρεώνεται» ότι με την τακτική του παρεμποδίζει την κατάθεση Φρουζή στην επιτροπή, φαίνεται πως μεταβάλλει στάση. Οπως λέγεται, παρότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί τις εισηγήσεις των περισσότερων κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, η επιτροπή να συνεχίσει πλέον τις εργασίες της χωρίς να αναπληρωθούν οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης.

Σημειώνεται πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν εξεταστεί και εναλλακτικά σενάρια εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίσει να τορπιλίζει επί μακρόν τη λειτουργία της Προανακριτικής. Μεταξύ αυτών είναι και η ενεργοποίηση υπαλλήλων της Βουλής, αλλά σε καμία περίπτωση η αξιοποίηση της φρουράς, όπως θα επιθυμούσε η Κουμουνδούρου για την αποτροπή εισόδου των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις. Την ανάγκη να μην «εξευτελίζεται» η Βουλή από τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει και το ΚΙΝΑΛ, που προσανατολίζεται να προτείνει την ενεργοποίηση της επιτροπής δεοντολογίας.

Η «επίθεση μετριοπάθειας» του πρωθυπουργού θα αποτυπωθεί σε δύο ακόμη θέματα της επικαιρότητας: στο προσφυγικό και στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να τερματιστούν οι «εμπρηστικές» δηλώσεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και η δημιουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στις περιφέρειες να πραγματοποιηθεί σε κλίμα μέγιστης δυνατής συναίνεσης, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, αφού γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αποκομίσει οφέλη από την αύξηση των ροών. Επίσης, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που προετοίμασε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ενσωματώσει τις βασικές θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο, ει δυνατόν, να ψηφιστεί και από τους τριακόσιους της Βουλής.

Επιθυμία

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την ψήφιση του νόμου για τους αποδήμους, θα επιθυμούσε να υπάρξει σύμπλευση, τουλάχιστον με το ΚΙΝΑΛ, και στα θέματα του νέου εκλογικού νόμου και της προεδρικής εκλογής, που θα «ανοίξουν» στις αρχές του 2020. Ομως, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «δεν είναι εύκολο να γίνει ο όποιος σχεδιασμός όταν δεν υπάρχει καθαρό τοπίο για το πού θα βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ σε δύο μήνες», με δεδομένη την ένταση που πυροδότησε στη Χαριλάου Τρικούπη το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη πρωτίστως, αλλά και με τον κ. Παύλο Γερουλάνο, που σήκωσαν τους τόνους έναντι της κ. Φώφης Γεννηματά με αφορμή τη διαδικασία διεξαγωγής του συνεδρίου.

Τέλος, ένα θέμα που παρακολουθεί στενά το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό των τραπεζών σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, αλλά και μετά την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πολιτική τους στο μέτωπο των χρεώσεων και των προμηθειών. Η έφοδος των ελεγκτών της επιτροπής δεν διατάχθηκε από την κυβέρνηση, αλλά ήταν αυτεπάγγελτη. Ομως, είχε προηγηθεί, στις 24 Οκτωβρίου, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής όλων των τραπεζών, κατά την οποία οι τελευταίοι είχαν δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσουν το ζήτημα των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή