Στοίχημα σώματος και ψυχής

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί για το όνομα του πρώτου δρομέα που έτρεξε από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα να υπάρχουν πολλές απόψεις, όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο μαραθώνιος δρόμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ελλάδα και ότι χάρη στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ, που πρότεινε την ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκατομμύρια άνθρωποι θα τρέχουν σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο αναζητώντας το δικό τους «νενικήκαμεν».

Το αγώνισμα αποτελεί πρόκληση και δεν είναι τυχαίο ότι, πριν από ένα μήνα, δαπανήθηκαν περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια ευρώ για να διανύσει ο Ελιουντ Κιπτσόγκε την απόσταση των 42.195 μ. σε χρόνο λιγότερο από δύο ώρες.

Το δικό τους «νενικήκαμεν» θα αναζητήσουν σήμερα περισσότεροι από 60.000 δρομείς που θα πάρουν μέρος στο αγώνισμα του μαραθωνίου αλλά και στα υπόλοιπα που το πλαισιώνουν και συμπληρώνουν την αθλητική γιορτή του «37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου». Από νωρίς το πρωί, εκτός από τον αγώνα της ιστορικής διαδρομής, οι αθλούμενοι θα πάρουν μέρος και στα 10 χλμ., στα 5 χλμ., ενώ για τους νεαρούς δρομείς θα υπάρχουν αγωνίσματα για παιδιά όπως και για αθλητές Special Olympics.

Η εκκίνηση του μαραθωνίου δρόμου θα δοθεί στις 09.00. Οι δρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι και τις 17.30. Από τις 09.00 έως τις 17.45 θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής. Κλειστοί θα είναι και δρόμοι, όπως η Λ. Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου Ακαδημίας κ.ά., εξαιτίας των αγωνισμάτων στις 5.000 μ. και 10.000 μ. 

Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές, για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν κορυφαίοι ξένοι μαραθωνοδρόμοι που θα πάρουν μέρος στον αγώνα της Αθήνας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους μεγάλους μαραθωνίους του εξωτερικού οι αμοιβές των κορυφαίων είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ, αλλά παρόλο που στη διοργάνωση συμμετέχουν χιλιάδες δρομείς και υπάρχουν πολλοί χορηγοί, δεν έχει αποφασιστεί να κληθούν κάποια «μεγάλα» ονόματα. Αυτή τη χρονιά, δύο Κενυάτες, χωρίς μεγάλες επιτυχίες στα βιογραφικά τους, οι Ντάνιελ Μουίντι Μουτέτι και Ρόντσας Λόκιταμ Κιλίμο θεωρούνται φαβορί.

Στον μαραθώνιο, όμως, όπως και στα υπόλοιπα αγωνίσματα, θα συμμετάσχουν πολλοί κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριές μας. Στις γυναίκες, η Ελευθερία Πετρουλάκη θα πάρει για δεύτερη φορά μέρος στη διοργάνωση. «Θα αγωνιστώ για δεύτερη φορά στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Βασικός στόχος μου είναι να φθάσω πρώτη στον τερματισμό και θα κυνηγήσω μια καλύτερη επίδοση, καθώς έχω πια και την εμπειρία για κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου Γκλόρια Πριβιλέτζιο θα αγωνιστεί στα 10 χλμ. Ο Παναγιώτης Καραΐσκος θα βρεθεί στην εκκίνηση του αγώνα για 7η φορά. «Από το 2013 τρέχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Θυμάμαι, πάντως, την εποχή που ήμουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο ως θεατής και δάκρυζα όταν έβλεπα να τερματίζουν οι άλλοι δρομείς», τόνισε ο αθλητής.

Το δρομικό κίνημα τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Σε πολλούς δήμους της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια διεξάγονται αγώνες δρόμου, μαραθώνιοι αλλά και αυτοί των μικρότερων αποστάσεων. Χιλιάδες δρομείς δίνουν καθημερινά ραντεβού για προπόνηση προκειμένου στις διοργανώσεις που θα πάρουν μέρος να μπορέσουν να βελτιώσουν τους χρόνους τους.

Τάση μείωσης

Και μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει η εικόνα ότι… όλοι τρέχουν, σε παγκόσμιο επίπεδο όμως, σύμφωνα με έρευνα του RunRepeat και της IAAF, οι συμμετοχές σε διοργανώσεις μαραθωνίων και running έχουν αρχίσει να μειώνονται. Το 2016 είχαν τρέξει 9,1 εκατομμύρια δρομείς αλλά το 2018 πήραν μέρος 7,9 εκατομμύρια (πτώση 18%). Οι συμμετοχές σε ημιμαραθώνιους έχουν μειωθεί κατά 25% και στις 5.000 μ. κατά 13%. Τη μικρότερη μείωση συμμετοχών την έχουν οι αγώνες μαραθωνίου και 10.000 μ. (περίπου 2%).

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, οι δρομείς των μαραθωνίων είναι πιο αργοί. Το 1986 ο μέσος χρόνος τερματισμού ήταν 3:52.35 και σήμερα 4:31.49. Για πρώτη φορά οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, καθώς το 2018 το 50,24% των δρομέων ήταν γυναίκες. Τους ταχύτερους δρομείς (μη επαγγελματίες) στον μαραθώνιο διαθέτει η Ισπανία, στον ημιμαραθώνιο η Ρωσία, στις 10.000 μ. η Ελβετία και στις 5.000 μ. η Ουκρανία.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή