80 χρόνια πριν στην «Κ» 10-11-1939

80 χρόνια πριν στην «Κ» 10-11-1939

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΧΙΤΛΕΡ: Ο Φύρερ έφθασε χθες εις το Μόναχον διά βραχείαν παραμονήν επ’ ευκαιρία της τελετής των απομάχων του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. […] Ο Φύρερ ανεχώρησεν εκ της συγκεντρώσεως ενωρίτερον παρ’ ό,τι απεφασίσθη και μετέβη εις τον σταθμόν όπως επιβή της αμαξοστοιχίας. Ολίγον μετά την αναχώρησίν του έκρηξις εσημειώθη εις το Μπύργκερ Μπρώυ Κέλλερ. Κατά τας πρώτας πληροφορίας οι τραυματίαι υπερβαίνουν τους εξήκοντα. […] Η έκρηξις […] πιστεύεται ότι προεκλήθη από βόμβαν ρυθμισμένην εν είδει ωρολογίου, η οποία είχε τοποθετηθή εις μικρόν υπερώον ευρισκόμενον υπεράνω της αιθούσης του Κέλλερ όπου εγένετο η  συγκέντρωσις. Η έκρηξις εσημειώθη καθ’ ην στιγμήν τα πλήθη απεχώρουν μετά την τελετήν. Η οροφή [φωτ.] κατέρρευσεν επί του πλήθους […]. Παρατηρηταί τινες πιστεύουν ότι η έκρηξις, η οποία φαίνεται ότι ήτο απόπειρα κατά της ζωής του Χίτλερ, πιθανόν να έχη ως αποτέλεσμα την συσπείρωσιν του λαού περί αυτόν. Αλλοι, εκφράζουν την γνώμην ότι η έκρηξις πιθανόν να δώση αφορμήν εις έντονα αντισημιτικά μέτρα.

ΑΓΩΓΟΣ: Εντός του μηνός θα υπογραφή η σύμβασις διά την χρηματοδότησιν του έργου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της Πρωτευούσης. […] Η σημασία του έργου είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να επαναλάβωμεν πόσον θα εξυπηρετηθή η πόλις από τούτο. Είναι όμως αναγκαίον να παρατηρηθή ότι το έργον αρχίζει ενώ μαίνεται ο πόλεμος και σοβούν αι συνέπειαι της εξ αυτού κρίσεως.

ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΥΘΟΥ: Δι’ άλλης αγορανομικής διατάξεως το βάρος του ζύθου εκάστου προσφερόμενου ποτηρίου δέον να είναι 70 δράμια τουλάχιστον. […] Υποχρεούνται πάντες οι ζυθοπώλαι, εστιάτορες, ζυθεστιάτορες και λοιποί διευθυνταί κέντρων απασών των κατηγοριών πωλούντων ζύθον εις ποτήρια, όπως μέχρις της 1ης Ιουνίου 1940 αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα εις τα καταστήματά των ποτήρια ζύθου […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή