Ισπανία-Βουλευτικές εκλογές: Νικητές χωρίς αυτοδυναμία οι Σοσιαλιστές

Ισπανία-Βουλευτικές εκλογές: Νικητές χωρίς αυτοδυναμία οι Σοσιαλιστές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε το αριστερικό ούτε το συντηρητικό πολιτικό μπλοκ καταφέρνει να συγκεντρώσει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων.

Το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, εξασφαλίζοντας περίπου 52 έδρες, τις διπλάσιες και πλέον από τις 24 που είχε λάβει στις εκλογές του Απριλίου.

Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ επικρατούν των αντιπάλων τους με περίπου 120 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών. Ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 88 έδρες.

Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν 10 έδρες και οι Unidas Podemos 26 έδρες.

Οι Ισπανοί επέστρεψαν την Κυριακή στις κάλπες, για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, σε τεταμένο κλίμα εξαιτίας της κρίσης στην Καταλωνία και της ανόδου της άκρας δεξιάς που διατείνεται ότι θα την επιλύσει με αποφασιστικό τρόπο.

Έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, στις οποίες επικράτησε μεν, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από 37 εκατ. εκατ. ψηφοφόρους να του δώσουν σαφή εντολή για να τερματιστεί η πολιτική αστάθεια που βιώνει η Ισπανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα το πετύχει αυτό και ότι, ακόμα κι αν κερδίσει πάλι, θα πρέπει να αρκεστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και να διαπραγματεύεται τη στήριξη του Κοινοβουλίου κατά περίπτωση για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού ή την ψήφιση νόμων.

Η Ισπανία προσπαθεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση από το 2015, όταν ισχυροποιήθηκαν νέα κόμματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες η διακυβέρνηση της χώρας εναλλασσόταν μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή