Ζητείται σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για Novartis

Ζητείται σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για Novartis

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis δημιουργεί η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας των εφετών και τον ορισμό εφέτη –ή Εφετών– που θα αναλάβει το σύνολο των ανακρίσεων για την υπόθεση, η οποία απασχολεί τρία και πλέον χρόνια τη Δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται για μεγάλο διάστημα στο επίκεντρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκτιμάται ως μείζονος σημασίας, καθώς το σύνολο της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τη δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος του κ. Κωνσταντίνου Φρουζή, αλλά και το κομμάτι που αφορά τη διερεύνηση ευθυνών κατά γιατρών και στελεχών της Νοvartis, θα ανατεθεί σε εμπειρότερους εισαγγελείς και δικαστές στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου η υπόθεση να ερευνηθεί συνολικά και να αποφευχθούν αποσπασματικές έρευνες.

Στο πλαίσιο αυτό, επί της ουσίας, και η έρευνα που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα και διενεργείται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς θα περιληφθεί στο πακέτο, το οποίο θα αναλάβουν εισαγγελείς και εφέτες, εκτός και αν αποφασίσει άλλως η Ολομέλεια των Εφετών. Η έρευνα για τους πολιτικούς, που θα περιληφθεί στο «πακέτο» του εφετείου, σχετίζεται με τους κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο για τους οποίους ακόμη η έρευνα δεν έχει κλείσει και η σχετική δικογραφία είναι σε εκκρεμότητα. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, για τον οποίο η Βουλή με δική του πρωτοβουλία έχει δώσει άδεια για άσκηση δίωξης.

Ο ορισμός εφέτη ανακριτή είχε γίνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για υποθέσεις λιγότερο σημαντικές, που είχαν φθάσει στο εφετείο, ενώ εφέτες ανακριτές είχαν διερευνήσει σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτές της τρομοκρατίας, της Siemens επί χρόνια, του Βατοπεδίου, ακόμη και των ομολόγων και πολλές άλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για την υπόθεση της Novartis, πριν από δύο χρόνια είχε εκδηλωθεί κίνηση από δικαστές του εφετείου προκειμένου να γίνει ορισμός εφέτη ανακριτή, αλλά η κίνηση αυτή δεν ευοδώθηκε, καθώς είχε συναντήσει αντιδράσεις εξωδικαστικού τύπου.

Σημαντική συγκυρία

Η απόφαση του κ. Πλιώτα για αναβάθμιση της έρευνας για τη Novartis έρχεται σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η προανακριτική επιτροπή μόλις ξεκινά τις εργασίες της και η Δικαιοσύνη οφείλει να ολοκληρώσει έπειτα από τόσα χρόνια τις έρευνές της για την ουσία της υπόθεσης. Παράλληλα, βέβαια, θα κινούνται οι έρευνες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τη διερεύνηση ευθυνών από εισαγγελείς Διαφθοράς στη διαχείριση της υπόθεσης και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή