Προβλέψεις για τεχνική ύφεση στη Γερμανία

Προβλέψεις για τεχνική ύφεση στη Γερμανία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οριακή ανάκαμψη του κλάδου της μεταποίησης δεν αρκεί για να αποτρέψει την τεχνική ύφεση στη Γερμανία, όπως προβλέπει η πλειονότητα των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η πλειονότητά τους στην εν λόγω έρευνα αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, θέτοντας την οικονομία σε τεχνική ύφεση, η οποία εξ ορισμού σημαίνει δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης. Τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου πρόκειται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε μικρή αύξηση των παραγγελιών από τα γερμανικά εργοστάσια, βελτίωση των προσδοκιών σχετικά με τις εξαγωγές και αισιόδοξες προοπτικές σχετικά με την πορεία των αυτοκινητοβιομηχανιών. Επιπλέον, αυξήθηκε ο δείκτης της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται πως οι θετικές ενδείξεις άργησαν να φανούν και πλέον δεν αρκούν, προκειμένου να αποτρέψουν το σενάριο της τεχνικής ύφεσης. Η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια κόπωσης, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αναρρώσει. Γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί στα γερμανικά νοικοκυριά, ενώ αυξάνεται ο φόβος της ανεργίας. «Μπορεί να είδαμε οριακή βελτίωση στον κλάδο της βιομηχανίας, αλλά το μέλλον είναι ακόμη αβέβαιο, και το να το βλέπουμε με αισιοδοξία είναι απλώς λάθος», δήλωσε στο Bloomberg ο Νταβίντ Ονελιά, οικονομολόγος στην εταιρεία αναλύσεων TS Lombard.

Στην τελευταία της έκθεση για τη Γερμανία, η Κομισιόν προβλέπει αναιμική εξωτερική ζήτηση, επιβάρυνση της εγχώριας ζήτησης από τις άτονες επενδύσεις, ενώ αναμένει ότι η αγορά εργασίας θα προσφέρει μικρή μόνον ενίσχυση στην κατανάλωση σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή