Αγγιξε χαμηλό δεκαετίας ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία

Αγγιξε χαμηλό δεκαετίας ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit πλήττουν τον παραγωγικό τομέα αλλά και τις επενδύσεις. Εάν και ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνει ότι η χώρα απέφυγε την ύφεση, εξακολουθούν να επικρατούν φόβοι για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ενόψει και των πρόωρων εκλογών.

Ετσι, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), το ΑΕΠ της χώρας επιβραδύνθηκε στο 1% το τρίτο τρίμηνο από 1,3% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, δηλαδή κατά το προηγούμενο τρίμηνο, με την ONS να επισημαίνει ότι πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2010. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καταδεικνύει ότι η βρετανική οικονομία τρέχει με ρυθμό χαμηλότερο από εκείνον της Ευρωζώνης, της οποίας το ΑΕΠ φθάνει το 1,1%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% ύστερα από συρρίκνωση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, όταν οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να συσσωρεύσουν αποθέματα πρώτων υλών προκειμένου να προετοιμαστούν για το Brexit, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο για τον Μάρτιο. Εντούτοις, η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης του βρετανικού ΑΕΠ είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το 0,4% που προέβλεπαν τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και οι οικονομολόγοι.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα λόγω Brexit, σε συνδυασμό με ορισμένα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί να επισπεύσει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο, ακόμη και εάν ο Μπόρις Τζόνσον περάσει από το Κοινοβούλιο μια συμφωνία για Brexit πριν από τις 31 Ιανουαρίου. «Το να αποφεύγεις ίσα ίσα την ύφεση δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε», επεσήμανε στο Reuters ο Τετζ Πάριχ, οικονομολόγος στο Institute of Directors. Η αλήθεια είναι ότι η βρετανική οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της από το 2016, οπότε και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Πιο πριν, η βρετανική οικονομία αναπτυσσόταν πάνω από 2% ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, οι επιχειρηματικές επενδύσεις διατηρήθηκαν σταθερές στο προηγούμενο τρίμηνο, αλλά υποχώρησαν έως 0,6% σε ετήσια βάση. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4% στο τρίμηνο και 1,8% σε ετήσια βάση. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση  γιορτάζει την ενίσχυση της οικονομίας με ρυθμό 0,1% τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύει πόσο χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την πορεία της», επεσήμανε στο Reuters ο υπεύθυνος για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των Εργατικών, Τζον Μακ Ντόνελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή