Μεγάλο ενδιαφέρον Κίνας για τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον Κίνας για τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κεντρικό σημείο της ελληνοκινεζικής οικονομικής ατζέντας βρίσκεται πλέον η ενέργεια. Στις εν Ελλάδι κινεζικές επενδύσεις στην ενέργεια ξεχωρίζει η παρουσία του κινεζικού κολοσσού των δικτύων State Grid ως στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό μερίδιο 24%, αλλά με ενεργή συμμετοχή στο μάνατζμεντ, στον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η παρουσία μάλιστα της State Grid έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε, πέρυσι τον Μάιο, η εταιρεία να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 199 εκατ. ευρώ από δύο κινεζικές τράπεζες (Bank of China και Commercial Bank of China).

Τώρα επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον της State Grid και για συμμετοχή στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη», η οποία «τρέχει» το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη. Το συγκεκριμένο σχέδιο, πάντως, θα πρέπει να λάβει θετικό νεύμα και από τις Βρυξέλλες, που αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως στρατηγικού ενδιαφέροντος τομέα και έτσι η συμμετοχή μη ευρωπαϊκών κρατών εγείρει παγίως ζητήματα.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον για την κινεζική διείσδυση παρακολουθεί ενδελεχώς και η Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης και ο πρόεδρος της State Grid, Kou Wei, υπέγραψαν μνημόνιο που καταγράφει επισήμως το κινεζικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη. Αλλο ένα ενεργειακού ενδιαφέροντος μνημόνιο που συνομολογήθηκε ήταν αυτό για τη δημιουργία του έργου ηλεκτροπαραγωγής Minos ισχύος 50 MW στην Κρήτη.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι NUR Energie και Prenecon-Green Energy με την Industrial & Commercial Bank of China και το China Energy Engineering Group. Υπενθυμίζεται πως μια άλλη μεγάλη κινεζική ενεργειακή εταιρεία που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα είναι η China Energy, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο με τον όμιλο Κοπελούζου, που αφορά την πράσινη ενέργεια αλλά και τα θερμικά. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει για την από κοινού ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος έως 1,5 GW και επένδυσης ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, Κοπελούζος και China Energy είχαν από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον στον άγονο τελικά διαγωνισμό που είχε «τρέξει» η ΔΕΗ για τη λιγνιτική αποεπένδυση. Επιπλέον, σε αυτόν είχε εμφανιστεί και η China Western Power Industrial, ενώ η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας για κοινή δραστηριότητα στις ΑΠΕ με τον κινεζικό όμιλο Sumec Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή