ΣΕΒ: Σύμπραξη δυνάμεων ενόψει 4ης βιομηχανικής επανάστασης

ΣΕΒ: Σύμπραξη δυνάμεων ενόψει 4ης βιομηχανικής επανάστασης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες στο πεδίο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Σε ειδική έκθεσή του, ο ΣΕΒ αναλύει τους τομείς και προτείνει μέτρα με βάση την εμπειρία άλλων χωρών. Οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ θα κορυφωθούν στο Βιομηχανικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Δεκεμβρίου και θα έχει κεντρικό θέμα την ανάγκη άμεσης προσαρμογής της Ελλάδας στις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι τομείς που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων είναι οι ακόλουθοι: α) Αμεση δημιουργία μηχανισμών συντονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, β) δραστική ενίσχυση τεχνολογικών επενδύσεων, γ) ενίσχυση επενδύσεων που μετασχηματίζουν την έρευνα σε εμπορεύσιμα προϊόντα, δ) κάλυψη χάσματος ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, ε) ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας για τη συνεύρεση ερευνητών και επιχειρήσεων. Ο ΣΕΒ έχει ήδη καλέσει όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε συζήτηση για την από κοινού υλοποίηση μιας εθνικής σύμπραξης σχετικά με την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Για να αντιληφθεί κάποιος τα οφέλη από τη λειτουργία του λεγόμενου «έξυπνου εργοστασίου», μιας βιομηχανίας δηλαδή στην οποία θα έχουν εφαρμοσθεί οι τελευταίες διασυνδεδεμένες τεχνολογίες, αρκεί να δει τα παρακάτω αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση: 7-12% λιγότερες δαπάνες ελέγχων ποιότητας και φύρας, έως 30% λιγότερος χρόνος από τον σχεδιασμό μέχρι τη μαζική παραγωγή, έως και 60% περισσότερος παραγωγικός χρόνος μηχανημάτων, 5-10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης, 10-20% βελτίωση της ροής παραγωγής, 20-30% μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, 10-20% μικρότερο κόστος πωληθέντων, 10-20% μεγαλύτερη απόδοση στοιχείων ενεργητικού, 10-35% καλύτερη ποιότητα προϊόντων, 10-20% λιγότερος χρόνος αλλαγής γραμμών παραγωγής, 15-25% λιγότερα αποθέματα, έως και 10% περισσότερη ασφάλεια στην εργασία.

Τι ισχύει στην Ελλάδα; Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, αν και οι επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι διαρκείς στην Ελλάδα (η χώρα μας κατέχει την 11η θέση στην Ε.Ε.-28), η τεχνολογική ωριμότητα των επιχειρήσεων παραμένει χαμηλά (26η), με τεχνολογίες που εστιάζουν στην εσωτερική υποστήριξη (12η) και όχι σε λύσεις διασύνδεσης συστημάτων και συνεργατών (27η).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή