Χωρίς επιπλοκές αναρρώνει μετά την επέμβαση ο Τζίμι Κάρτερ

Χωρίς επιπλοκές αναρρώνει μετά την επέμβαση ο Τζίμι Κάρτερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ αναρρώνει σε νοσοκομείο της Ατλάντας αφού υποβλήθηκε επιτυχώς σε επέμβαση για να ανακουφιστεί η πίεση στον εγκέφαλό του καθώς παρουσίασε αιμορραγία μετά τις πρόσφατες πτώσεις που είχε, ανακοίνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ο γηραιότερος εν ζωή πρώην πρόεδρος, ηλικίας 95 ετών, εισήχθη την Δευτέρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι για την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Πριν από τρεις εβδομάδες είχε υποστεί ένα μικρό κάταγμα λεκάνης, όταν έπεσε στο σπίτι του, στο Πλέινς της Τζόρτζια.

"Δεν υπήρξαν επιπλοκές από την επέμβαση. Ο πρόεδρος Κάρτερ θα παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση", ανέφερε η ανακοίνωση του Κέντρου Κάρτερ.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Κάρτερ έπεσε και πάλι και του έγιναν ράμματα στο πρόσωπο, όμως επέστρεψε αμέσως στη δουλειά του, σε ένα σχέδιο οικοδόμησης σπιτιών για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Habitat for Humanity. Τον Μάιο είχε σπάει τον μηρό του –επίσης στο σπίτι του– και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Στις αρχές του 2017 νοσηλεύτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα με αφυδάτωση ενώ το 2015 διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος.

Ο Κάρτερ, πρώην καλλιεργητής φιστικιών και κυβερνήτης της Τζόρτζια, κέρδισε στις εκλογές του 1976 τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Φορντ και έγινε ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Έμεινε όμως μόνο για μια θητεία στον Λευκό Οίκο, καθώς η προεδρία του επισκιάστηκε από την οικονομική ύφεση και την ενεργειακή κρίση. Σημαντικό ρόλο στην ήττα του από τον Ρόναλντ Ρίγκαντ στις εκλογές του 1980 έπαιξε επίσης και η κρίση των ομήρων με το Ιράν. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Κάρτερ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Το 2002 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε διεθνείς συρράξεις, την προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Μαζί με τη σύζυγό του ίδρυσαν το 1982 το Κέντρο Κάρτερ για να αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή