Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ισχυρή αντίδραση του τραπεζικού κλάδου μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 860 μονάδες και να κλείσει στα υψηλά ημέρας, έστω και αν ο τζίρος επέμεινε σε υποτονικά επίπεδα.

Με μοχλό το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τις αγορές των ΗΠΑ να κινούνται μάλιστα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η ελληνική αγορά βρήκε ευκαιρία για ανάσα, κερδίζοντας ουσιαστικά το χαμένο έδαφος των συνεδριάσεων της Παρασκευής και της Δευτέρας, με τους (λίγους) αγοραστές να παίρνουν τα ηνία. Οπως άλλωστε σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, παρόλο που η εγχώρια αγορά αναζητεί τους δικούς της καταλύτες για να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, το «κλειδί» της κατεύθυνσης κρατούν οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες. Ολα αυτά, κόντρα στην επιδείνωση που σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων όπου το ράλι έχει δώσει τις τελευταίες ημέρες τη θέση του στο sell-off.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 866,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,38 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,40% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,54%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα της τάξης του 3,49% στις 848,00 μονάδες, με την Eurobank να κλείνει στο +4,48%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +3,42%, την Εθνική Τράπεζα στο +3,41% και την Alpha Bank στο +2,64%.

Από τα υπόλοιπα blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι ΑΔΜΗΕ (+2,88%), Ελλάκτωρ (+2,29%), ΓΕΚ Τέρνα (+1,96%), Jumbo (+1,66%) και ΔΕΗ (+1,57%), ενώ μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν στα αρνητικά (Fourlis, Titan, Motor Oil).

Παρά τη χθεσινή αντίδραση, γεγονός παραμένει πως το τελευταίο διάστημα το ελληνικό Χρηματιστήριο αδυνατεί να ακολουθήσει την έντονη ανοδική πορεία που καταγράφουν πολλοί διεθνείς δείκτες. Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», παραθέτει τους λόγους που εξηγούν αυτή την ασύμμετρη συμπεριφορά του Χ.Α. Οπως επισημαίνει, είτε υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην ανταπόκριση του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε δεδομένα που απαιτούν τον χρόνο τους για να εκτυλιχθούν και να ωριμάσουν (π.χ. επενδυτικό πρόγραμμα ΟΛΠ, έργο Ελληνικού), είτε συντρέχουν λόγοι που αναστέλλουν ακόμη τη διάθεση των επενδυτών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για ελληνικές μετοχές. Λόγοι που σχετίζονται με τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής μας, την όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος ή άλλα εσωτερικά ζητήματα. Ασφαλώς όμως, κεντρικής σημασίας παραμένουν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου εξαιτίας των οποίων συνεχίζεται η συρρίκνωση του ειδικού του βάρος σε όλους τους διεθνείς δείκτες (FTSE, MSCI), αποθαρρύνοντας τους διαχειριστές να ασχοληθούν με ελληνικούς τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή