Ισραηλινά πυρά κατά στελεχών Ισλαμικής Τζιχάντ

Ισραηλινά πυρά κατά στελεχών Ισλαμικής Τζιχάντ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Νέο μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα έπληξε χθες το νότιο Ισραήλ, σε αντίποινα για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν τον θάνατο ανώτατου αξιωματούχου της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα και τον τραυματισμό άλλου Παλαιστινίου, στελέχους της οργάνωσης στη Δαμασκό.

Στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, αεροπορικά πυρά προκάλεσαν τον θάνατο του Μπαχάα Αμπού ελ Ατα και της συζύγου του, οδηγώντας σε παρατεταμένο μπαράζ ρουκετών από πλευράς των Παλαιστινίων, με στόχο περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ απειλούσε με εκδίκηση. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Αμπού ελ Ατα ήταν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης στη Γάζα και ο εγκέφαλος πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, Σύροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, σκοτώθηκαν ο γιος και η εγγονή ενός άλλου στρατιωτικού διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ, του Ακράμ αλ Ατζουρί, ο οποίος δεν υπέστη το παραμικρό από τον βομβαρδισμό της κατοικίας του, στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του στρατού, αντιστράτηγο Αβίβ Κοτσαβί, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ, αν και δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της κρίσης, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατευθεί εναντίον ανθρώπων όπως ο Αμπού ελ Ατα, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχιτρομοκράτη» και «κινητήριο δύναμη της τρομοκρατίας από τη Λωρίδα της Γάζας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, αντισυνταγματάρχης Γιονάταν Κονρίκους, σημείωσε ότι ο Ελ Ατα υπήρξε υπεύθυνος για τρομοκρατικές ενέργειες και σχεδίαζε νέες επιθέσεις εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περισσότερες από 50 ρουκέτες έπληξαν το ισραηλινό έδαφος, σε αντίποινα της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, ενώ μόλις 20 από αυτές αναχαιτίσθηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Ατσάλινος Θόλος».  Στο μεταξύ, την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναγράφουν στις συσκευασίες προϊόντων τους ότι αυτά κατασκευάστηκαν σε ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη επιβεβαίωσε χθες, σε απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ. «Τα διατροφικά προϊόντα που προέρχονται από εδάφη τα οποία τελούν υπό ισραηλινή κατοχή πρέπει να αναφέρουν την ακριβή προέλευσή τους και να μην αρκούνται στην ένδειξη “κατασκευασμένο στο Ισραήλ”», αποφάνθηκε το δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή