Κ. Φρουζής: «Μου ζητήθηκε να καταθέσω για πολιτικούς»

Κ. Φρουζής: «Μου ζητήθηκε να καταθέσω για πολιτικούς»

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκάλυψη που φέρεται να έκανε χθες ο κάποτε ισχυρός άνδρας της Novartis, Κ. Φρουζής, για μια άτυπη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο 2018, καθώς και οι «εμπλοκές» που σημειώθηκαν όσον αφορά την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την εξαίρεση των Δημ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη, έδωσαν το στίγμα στη χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο. Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τελικώς δεν προσήλθαν, ενώ η εξέταση του κ. Φρουζή θα συνεχιστεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αύριο το πρωί με ερωτήσεις των βουλευτών, καθώς χθες ο μάρτυς απλώς έκανε μια πρώτη τοποθέτηση.

Το περιεχόμενο της πρώτης αυτής τοποθέτησής του, ωστόσο, φαίνεται πως έδωσε ήδη «τροφή» για τις ερωτήσεις που θα δεχθεί. Ιδίως η αναφορά του στην προαναφερθείσα άτυπη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη, καθώς σε εκείνη, όπως φέρεται να είπε ο κ. Φρουζής, του ζητήθηκε επίμονα να μιλήσει για τα κατηγορούμενα –τότε– δέκα πολιτικά πρόσωπα, προτείνοντάς του την υπαγωγή του σε ευνοϊκές ρυθμίσεις ή και να τεθεί σε καθεστώς προστασίας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι του ελέχθη πως υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον τόσο του ιδίου όσο και των δέκα πολιτικών προσώπων, και σε αυτό το πλαίσιο είναι που του ζητήθηκε να καταθέσει στοιχεία κατά των προσώπων αυτών. Εκείνος από την πλευρά του απάντησε ότι δεν έχει τέτοιου είδους στοιχεία να καταθέσει, ενώ παράλληλα φέρεται να πρόσθεσε πως δεν έχει δώσει χρήματα ποτέ και σε κανέναν.

Πριν εισέλθει ο κ. Φρουζής στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η «Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του», στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν τα «διαδικαστικά» ζητήματα που έχουν από την πρώτη στιγμή τεθεί: Αφενός, για την εξαίρεση των Τζανακόπουλου – Πολάκη, το αίτημα για αναίρεση της εξαίρεσης αυτής, καθώς και η υποβολή έτερου αιτήματος, αυτή τη φορά για την εξαίρεση δύο βουλευτών της Ν.Δ. (Αθ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη) και ενός του ΚΙΝΑΛ (Β. Κεγκέρογλου).

Κατ’ αρχάς, η συνεδρίαση άρχισε ομαλά, αφού παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του προηγουμένου διαστήματος («μόνο σηκωτό θα με βγάλετε από εδώ» είχε λεχθεί χαρακτηριστικά από τον κ. Πολάκη), τα προαναφερθέντα δύο στελέχη δεν προσήλθαν. Για λόγους επικοινωνιακούς, πιθανώς, ώστε να μη φανεί πολιτική «ήττα» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επελέγη το να προσέλθει μόνο ο κ. Σπ. Λάππας στη συνεδρίαση, με όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν συγκεντρωμένα στα κομματικά γραφεία. Μάλιστα, φωτογραφήθηκαν και ανήρτησαν το στιγμιότυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον κ. Πολάκη να σχολιάζει: «Εδώ είμαστε».

Τόσο το πρώτο αίτημα όσο και το δεύτερο απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία, με παράπλευρο και αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ο κ. Λάππας εμφανίστηκε να «ψηφίζει» υπέρ του αιτήματος για την εξαίρεση των «τριών». Η επιλογή του αυτή ερμηνεύθηκε ως ουσιαστική νομιμοποίηση της δικαιοδοσίας της επιτροπής να εξαιρεί μέλη της. Μια δικαιοδοσία που σε ό,τι αφορά τους Τζανακόπουλο – Πολάκη δεν αναγνωρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια επιπρόσθετη κίνηση με προφανή επικοινωνιακό στόχο, μετά την απόφαση για τη μη εξαίρεση των τριών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της «προανακριτικής» πλην του κ. Λάππα και με επικεφαλής τον κ. Τζανακόπουλο προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες: «Οι μάσκες έπεσαν. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν για τους εαυτούς τους όσα δεν δίστασαν να εφαρμόσουν για τη μειοψηφία. Εχουν υπονομεύσει το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα, τους θεσμούς, εξευτελίζοντας τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αφαιρεθεί και το τελευταίο φύλλο συκής που νομίζουν ότι διαθέτουν και να εξεταστεί ο κ. Φρουζής, εκπροσωπείται στη σημερινή συνεδρίαση από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του παραμένει αναλλοίωτη. Η παρωδία έχει πλέον αποκαλυφθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή