«Βουτιά στο παρελθόν» η ρητορική ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια

«Βουτιά στο παρελθόν» η ρητορική ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας άγραφος νόμος στην πολιτική λέει πως «δεν έχει σημασία τι λες, αλλά τι κάνεις». Αν το πάρουμε τοις μετρητοίς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες διακηρύξεις περί ανοίγματος στο Κέντρο, παραμένει ένα κόμμα που δεν αποβάλλει τη νοοτροπία ενός μικρού σχηματισμού όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας. Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή όσα έλαβαν χώρα στην ΑΣΟΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια τακτική που θυμίζει έντονα «επιστροφή στο παρελθόν». Η αρχική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εκδώσει καμία ανακοίνωση για τη «γιάφκα» που βρέθηκε στην ΑΣΟΕΕ την Κυριακή ήταν ενδεικτική της αμηχανίας ενός μεγάλου κόμματος να εκφράσει το αυτονόητο: πως φαινόμενα ανομίας δεν έχουν θέση εντός των πανεπιστημίων. Αντιθέτως, την επόμενη ημέρα, πολλά στελέχη του κόμματος έσπευσαν να παρακινήσουν σε συγκεντρώσεις με αφορμή την αντιπαράθεση των ΜΑΤ με τους φοιτητές.

Εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Δεν υπάρχει κανείς σώφρων που μπορεί να υποστηρίξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο λόγω ιδεολογικής τάσης όσο και λόγω θεσμικής θέσης, δεν θα έπαιρνε το μέρος των φοιτητών στη συγκεκριμένη κρίση. Αυτό που περνάει τη λεπτή γραμμή και προβληματίζει για τις προθέσεις, ενόψει της συνέχειας, είναι η ευκολία με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επέστρεψε στη ρητορική που χρησιμοποιούσε πριν από το 2015. Η φρασεολογία πως τα όσα έλαβαν χώρα στην ΑΣΟΕΕ θυμίζουν «άλλες εποχές», αλλά και πως η «δημοκρατία απειλείται», αποτυπώνει προθέσεις και θυμίζει πολλά από τα συνθήματα της πλατείας. Η τέως βουλευτής του κόμματος, μάλιστα, Αννέτα Καββαδία σημείωσε πως η κυβέρνηση «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο» αφήνοντας μια ασάφεια για το ποιος είναι ο ξενοδόχος.

Χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης κλιμάκωσε, εκδίδοντας νέα ανακοίνωση που έκανε λόγο για «αυταρχικό παροξυσμό των τελευταίων ημερών», σημειώνοντας πως οι φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ «διεκδίκησαν χτες το αυτονόητο, ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο, δίχως λουκέτα και αποκλεισμούς». Στην Κουμουνδούρου βλέπουν δύο σκοπιμότητες πίσω από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ: μία να απευθυνθεί ο κ. Μητσοτάκης στο εκλογικό του κοινό που ανησυχεί για τους χειρισμούς στο προσφυγικό και δεύτερον την απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου. Η αυστηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει μάλιστα «προειδοποιώντας» πως «η προσπάθειά της να εκτρέψει τη δημόσια συζήτηση από την πρωτοφανή ανεπάρκειά της στο προσφυγικό, με ενέργειες βίας και καταστολής, είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη».

Την ίδια ώρα, πάντως, που υπάρχει η παραπάνω σαφής διολίσθηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε χθες να μην πάνε οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης στην επιτροπή για την Προανακριτική, ώστε να κρατηθεί μια ισορροπία σε αυτό το μέτωπο. Στην Κουμουνδουρου έκριναν πως θα έχαναν πολιτικά από μια τέτοια εξέλιξη και έκριναν πως το καλύτερο είναι να συνεχίσει η επιτροπή τις εργασίες της, ώστε να «αναδειχθεί το σκάνδαλο Novartis». Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας «επιεική» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή