Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών για… συνάχι

Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών για… συνάχι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απειλητικά για τη δημόσια υγεία επίπεδα έχει φτάσει η κατανάλωση των αντιβιοτικών στη χώρα μας με την πλειονότητα των πολιτών να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα αυθαίρετα, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την υγεία τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, το 68% των πολιτών στην Ελλάδα έχει λάβει αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο, ενώ στο 71% των περιπτώσεων ήταν για κοινό κρυολόγημα και για συμπτώματα όπως πονόλαιμο, συνάχι ή χαμηλό πυρετό, για τα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά και τα οποία συνήθως εξαφανίζονται σε λίγα 24ωρα. Το αποτέλεσμα είναι πολλά μικρόβια να έχουν αναπτύξει αντοχή έναντι των αντιβιοτικών και είναι ενδεικτικό ότι στο 40% των ασθενών που έχουν προσβληθεί από πνευμονιόκοκκο, η θεραπεία με πενικιλίνη δεν είναι αποτελεσματική, ενώ 15% των ασθενών με ουρολοίμωξη δεν θα θεραπευτούν εάν τους χορηγηθούν κινολόνες.

Στη διόλου τιμητική πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών που κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αναφέρθηκαν χθες ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (14-16 Νοεμβρίου, Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών) και τη 18η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά. Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου, η Ελλάδα σταθερά είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, χωρίς να διαφαίνεται τάση βελτίωσης. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση αναφορικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών με 33,85 ημερήσιες καθορισμένες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ρουμανία (28,5 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους), η Κύπρος (27,14) και η Ιταλία (26,62). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία με μόλις 9,78 ημερήσιες καθορισμένες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Ο Ελληνας παίρνει αντιβιοτικά στις περισσότερες περιπτώσεις για κοινά κρυολογήματα που οφείλονται σε ιώσεις για τις οποίες το αντιβιοτικό είναι άχρηστο, και συχνά τα προμηθεύεται μόνος του από το φαρμακείο, πιέζοντας μάλιστα εκ των υστέρων τον γιατρό να τα συνταγογραφήσει ώστε να τα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ.

«Είμαστε απέναντι στον γιατρό που δεν ασκεί βάσει του όρκου του την Ιατρική», σχολίασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Υγείας που δεν έχει νομοθετήσει αυστηρές ποινές για όσους φαρμακοποιούς χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. 

Η καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε το έλλειμμα που υπάρχει στην εκπαίδευση των νέων γιατρών σχετικά με το πότε θα πρέπει να χορηγούν αντιβιοτικό, και σημείωσε ότι θα πρέπει η ορθολογική χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς να είναι υποχρεωτικό μάθημα στους φοιτητές Ιατρικής. Τέλος, ο καθηγητής και συντονιστής διευθυντής της Ε΄ Παθολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού έναντι της γρίπης, τα συμπτώματα της οποίας πολλοί Ελληνες λανθασμένα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τα αντιβιοτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή