Στον βωμό της πολιτικής

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα τριήμερο που θα έπρεπε να ενώνει τους Αμερικανούς, καθώς η Δευτέρα ήταν η «ημέρα των βετεράνων». Εχοντας ξεκινήσει ως ημέρα μνήμης για τους νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην επέτειο της εκεχειρίας της 11ης Νοεμβρίου 1918, η αργία έχει εξελιχθεί με τα χρόνια ώστε να αποδίδει τιμές στους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πέρα όμως από τις εκδηλώσεις μνήμης στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Αρλινγκτον και κάποιες επιπλέον σημαίες στα δημόσια κτίρια, λίγα στην Ουάσιγκτον θύμιζαν την εορτή – και ακόμη λιγότερα στην τηλεόραση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαθέσει δεκάδες δισ. δολάρια για τους βετεράνους, ότι δημιούργησε μια 24ωρη γραμμή στήριξης, υπέγραψε την ενίσχυση της αποστολής του υπουργείου και την προστασία των μαρτύρων… Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, όμως, στάθηκε στο τελευταίο, σχολιάζοντας στο Τwitter την ειρωνεία αυτής της υπογραφής: Ηταν προστατευόμενος μάρτυρας αυτός που αποκάλυψε το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία της παραπομπής του.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η διαδικασία παραπομπής περνάει σε νέα φάση από σήμερα, με τη δημόσια κατάθεση των μαρτύρων για το αν η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ουκρανία έπεσε θύμα των εσωτερικών επιδιώξεων του προέδρου Τραμπ να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν. Ως δύο μονομάχοι, τα πολιτικά στρατόπεδα –από τη μία οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, από την άλλη οι Ρεπουμπλικανοί του προέδρου– ετοιμάζονται για τον πόλεμο των εντυπώσεων. Την Κυριακή το βράδυ, το αντιπολιτευόμενο CNN πρόβαλε μια ειδική δίωρη εκπομπή επισκόπησης των ειδήσεων στο μέτωπο της παραπομπής, ενώ το αγαπημένο του προέδρου Fox News είχε μια πολεμική συνέντευξη με τον υιό του, Ερικ. 

Την Τρίτη το πρωί, σε μια σειρά tweets ο πρόεδρος εστίασε στη μάχη των εντυπώσεων. Οπως προανήγγειλε, θα δώσει στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πρώτο, και κατά τον ίδιο σημαντικότερο, τηλεφώνημα που είχε με τον πρόεδρο Ζελένσκι, το οποίο εκτίμησε πως θα καταρρίψει τις κατηγορίες που προκαλεί το «κατασκευασμένο» τηλεφώνημα που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά τον πρόεδρο, με αυτό αποδεικνύεται ότι «συνεχίζει να είναι ο πιο διαφανής πρόεδρος στην ιστορία» των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι η διαδικασία που έχουν ακολουθήσει στερεί από τους Ρεπουμπλικανούς «μάρτυρες, δικηγόρο και τη νόμιμη διαδικασία». Στην προσπάθεια να υπερασπισθούν τον πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εστιάσει στη διαδικασία – η οποία όμως, όπως και η ίδια η απόφαση της παραπομπής, λαμβάνεται με πολιτικά κριτήρια. Τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, η απόφαση υπόκειται στην κρίση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία κατέχουν οι Δημοκρατικοί. Ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει για «κυνήγι μαγισσών» και «φάρσα». Στην πράξη, βέβαια, δεν υπάρχει παρατυπία· οι αποφάσεις για τη διαδικασία ορίζονται από την πλειοψηφία. Είναι όμως γεγονός ότι, ως πολιτική διαδικασία, η παραπομπή είναι διχαστική. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Νάνσι Πελόσι, δεν ήθελε να προχωρήσει στην παραπομπή ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρώντας ότι θα ενίσχυε τη στήριξη στον πρόεδρο Τραμπ, αντί να πείσει για την ισχύ των κατηγοριών εναντίον του.

Και ναι μεν η άποψή της άλλαξε μετά την εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα που αποκάλυψε το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ωστόσο μένει να αποδειχθεί εάν οι καταθέσεις διπλωματών και συμβούλων θα είναι αρκετές προκειμένου να πεισθούν οι ψηφοφόροι του… Θα χρειαστούν αδιάσειστα στοιχεία πως ο πρόεδρος Τραμπ υπονόμευσε την ασφάλεια των ΗΠΑ για προσωπικό του πολιτικό όφελος – ακόμη και αν υπάρξουν αυτά, πάντως, το πιθανότερο είναι να μην αξιολογηθούν ως τέτοια λόγω του διχαστικού πολιτικού κλίματος και της εσωστρέφειας που κυριαρχούν στις ΗΠΑ ένα χρόνο πριν από τις εκλογές.

Η τελευταία πράξη του δράματος, άλλωστε, θα παιχτεί στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία και στηρίζουν τον πρόεδρο. Αυτό είναι το σώμα που θα διεξαγάγει τη δίκη του, όταν παραπεμφθεί. Καθώς το ίδιο ορίζει τους όρους, μάλιστα, είναι δυνατόν η Γερουσία να καθυστερήσει τόσο τη διαδικασία που να μη γίνει καν η δίκη. Χωρίς πιθανότητες επιτυχίας, η παραπομπή κινδυνεύει να γίνει άσφαιρο όπλο στη φαρέτρα των Δημοκρατικών.

* Η Κατερίνα Σώκου είναι Non resident Senior Fellow στο Atlantic Council. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή