30 Μαρτίου 1981

Απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Ρίγκαν

Καθώς ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν έφευγε από το ξενοδοχείο «Χίλτον» στην Ουάσιγκτον, μετά από ομιλία του, ο 25χρονος Τζον Χίνκλεϊ τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον στον θώρακα και το χέρι. Τραυματίστηκαν, επίσης, σοβαρά ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου, Τζέιμς Μπρέιντι, και δύο αστυνομικοί. Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

«Η δολοφονική απόπειρα σημειώθηκε στις 2.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) και ενώ ο πρόεδρος Ρέηγκαν έφευγε από το ξενοδοχείο “Χίλτον”, όπου είχε μιλήσει σε συγκέντρωση συνδικαλιστών, άγνωστο άτομο έριξε τέσσερις έως έξη πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, εκτός του προέδρου, ο σύμβουλός του επί θεμάτων Τύπου Τζαίημς Μπράντυ και δύο αστυνομικοί. Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, ο πρόεδρος Ρέηγκαν οδηγήθηκε από τους σωματοφύλακές του στην προεδρική λιμουζίνα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Τζ. Ουάσιγκτον”.»

Φωτογραφίες
Άνδρες της φρουράς του μεταφέρουν τον τραυματισμένο Ρόναλντ Ρίγκαν στην προεδρική λιμουζίνα, λίγες στιγμές μετά την απόπειρα δολοφονίας του (AP Photo).