Διόρθωση μετά τα ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές

Διόρθωση μετά τα ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το υψηλό τεσσάρων ετών, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αλλά και λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στο Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε περισσότερο από τον πανευρωπαϊκό δείκτη, ενώ η Ρώμη ετοιμάζεται για νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,26%, ενώ σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και εξορυκτικών εταιρειών διότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη το βράδυ το Πεκίνο με σημαντική αύξηση δασμών, ενώ δεν έδωσε στοιχεία για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Η προσδοκία για υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας είχε οδηγήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε απόσταση βολής από το υψηλό επίπεδο όλων των εποχών που είχαν καταγράψει το 2015. «Αυτό σημαίνει ότι τα θεμέλια στα οποία στηρίχθηκε η ανάκαμψη της αγοράς τις προηγούμενες εβδομάδες δεν ήταν ιδιαίτερα γερά», σχολίασε στο Reuters ο Γουίλ Τζέιμς, υψηλόβαθμος αναλυτής ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην Aberdeen Standard Investments. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη χθες ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx Europe 600 και ιδιαίτερα τράπεζες όπως οι HSBC και Standard Chartered που έχουν σημαντική έκθεση στο Χονγκ Κονγκ.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υπέστη τη μεγαλύτερη υποχώρηση, με τον IBEX 35 να κλείνει με πτώση 1,21% μετά τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα Podemos της άκρας Αριστεράς. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,19%. Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εξαιτίας της έκθεσης πολλών γερμανικών εταιρειών στην Κίνα, με τον δείκτη DAX να κλείνει με απώλειες 0,4%. Κάπως καλύτερη η εικόνα στο Παρίσι, με τον CAC 40 να καταγράφει πτώση 0,21%. Σήμερα η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στην ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2019, με την πλειονότητα των αναλυτών να προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,12% και ο Nasdaq κατά 0,29%  μετά τη γνωστοποίηση πληροφορίας ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν «κολλήσει» στο ζήτημα της αγοράς αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,11% και σημείωνε ενδοσυνεδριακά νέο ρεκόρ όλων των εποχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή