Περιορισμένη άνοδος με στήριξη από τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος με στήριξη από τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε και νίκησε τις πιέσεις που ασκήθηκαν –κυρίως στις τράπεζες– μέχρι τα μέσα περίπου της συνεδρίασης και με «όπλο» το άλμα στις μετοχές των Lamda Development (+5,59%) και Coca-Cola (+5,09%), καθώς και το «γύρισμα» του τραπεζικού δείκτη στα θετικά, συνέχισε την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε την Τρίτη, κλείνοντας μάλιστα πάνω από τις 870 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών. Αν και η ημέρα ξεκίνησε διστακτικά για τον Γενικό Δείκτη, η ενεργοποίηση των αγοραστών κράτησε την αγορά στα θετικά για σχεδόν όλη τη συνεδρίαση, ωστόσο γεγονός παραμένει ότι οι επενδυτές που δίνουν το «παρών» στο Χ.Α. επικεντρώνονται κυρίως στα blue chips, αφήνοντας έξω από το ραντάρ τους τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, για να αποκτήσει η αγορά νέα ανοδική φόρα, να ξαναδεί τα υψηλά έτους των 900 μονάδων καθώς και «φυσιολογικούς» τζίρους που δεν θυμίζουν… Αύγουστο, πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα Mid caps.

Οσον αφορά τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 870,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 872,07 μονάδες (+0,65%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,22 εκατ. ευρώ. Το πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τη Merit Securities, βρίσκεται στις 850 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 867 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,15%, στις 2.179,24 μονάδες, ενώ με οριακή άνοδο 0,12% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.192,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 851,84 μονάδες, ανακάμπτοντας από απώλειες της τάξεως του 1,44% που σημείωνε στα χαμηλά ημέρας. Στην έναρξη της χθεσινής διαπραγμάτευσης, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών, μετά και την υπεραπόδοση της Τρίτης, ωστόσο οι πιέσεις δεν κράτησαν πολύ. Ετσι, η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 1,06%, η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 0,67%, η Eurobank έκλεισε με οριακά κέρδη 0,06% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,61%. Οπως όμως επισημαίνουν οι αναλυτές, το γεγονός είναι ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις τράπεζες, αναμένοντας περισσότερη ορατότητα και λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο «Ηρακλής».

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η ανοδική κίνηση της Τρίτης δεν άλλαξε ουσιαστικά τη συνολική εικόνα του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ οι τράπεζες θα παραμείνουν σταθερά στο προσκήνιο, με τις εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό APS (σχέδιο «Ηρακλής») να τρέχουν. Οπως επισημαίνει από την πλευρά της η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», η υπέρβαση του ορίου των 878 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη έχει κομβική σημασία για την τόνωση του αισιόδοξου σεναρίου κίνησης προς τις 900 μονάδες, στο επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή