Τελευταίες δύο «στροφές» για το Euro 2020

Τελευταίες δύο «στροφές» για το Euro 2020

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον όμιλο της Αγγλίας στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, στην έναρξη της προτελευταίας αγωνιστικής για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020, αφού από τους αποψινούς αγώνες θα κριθούν κατά πολύ τα εισιτήρια για τα τελικά του προσεχούς καλοκαιριού.

Η Αγγλία φιλοξενεί στο Γουέμπλεϊ το Μαυροβούνιο και ακόμη και με ισοπαλία σφραγίζει και μαθηματικά το εισιτήριό της για την τελική φάση της διοργάνωσης. Ωστόσο, η μεγάλη μάχη θα γίνει στο Πλζεν, στο ματς της Τσεχίας με το Κοσσυφοπέδιο. Οι Κοσοβάροι βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, που έχει διαστάσεις πέρα και πάνω από το ποδοσφαιρικό επίπεδο, επιχειρώντας την πρώτη τους πρόκριση σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, λίγα μόλις χρόνια από την έναρξη των επίσημων αγώνων τους ως ανεξάρτητο κράτος.

Το κατά 90% αλβανόφωνο κρατίδιο παρουσιάζει μια δυσανάλογα μεγάλη για τον πληθυσμό του ποδοσφαιρική ποιότητα, που συνδυάζει αποτελεσματικά την τέχνη τής πάλαι ποτέ γιουγκοσλαβικής σχολής με το σκληροτράχηλο του αλβανικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ότι και η σπουδαία πλέον εθνική Ελβετίας –που αύριο δίνει κρίσιμο αγώνα πρόκρισης με τη Γεωργία– βασίζεται την τελευταία δεκαετία σε μεγάλο βαθμό σε παίκτες με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο. Τον Σεπτέμβριο, στον πρώτο αγώνα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Τσεχίας, οι Κοσοβάροι επικράτησαν στην Πρίστινα με σκορ 2-1 (και μάλιστα με ανατροπή), κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα τελικά. Απόψε θα πρέπει να κάνουν το δεύτερο, ίσως και μεγαλύτερο βήμα, αποφεύγοντας κατ’ αρχήν μια καταδικαστική γι’ αυτούς ήττα στην Πλζεν και στοχεύοντας στη νίκη που θα τους φέρει σε θέση ισχύος ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής την Κυριακή.

Πάντως, και να ηττηθεί σήμερα στην Τσεχία, το Κοσσυφοπέδιο δεν θα έχει χάσει κάθε ελπίδα πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020, αφού έχει νικήσει στον όμιλό του για τη Δ΄ κατηγορία του Nations League και θα μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση τον προσεχή Μάρτιο, στη φάση νοκ άουτ του νεότευκτου θεσμού για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Στο Λονδίνο, την ίδια ώρα, η εθνική Αγγλίας θα γίνει δεκτή από τους φίλους της με το θερμότερο χειροκρότημα, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, χάρη στη στάση που επέδειξαν τον περασμένο μήνα στη Σόφια οι Αγγλοι διεθνείς έναντι των ρατσιστικών προκλήσεων ορισμένων Βούλγαρων οπαδών.

Το ματς στο Γουέμπλεϊ, όμως, είναι σπουδαίο και για έναν ακόμη λόγο, καθώς θα πρόκειται για τον 1.000ό αγώνα των Τριών Λιονταριών, 147 χρόνια μετά το πρώτο τους παιχνίδι το 1872, κόντρα στη Σκωτία.

Πολύ σημαντικό παιχνίδι είναι και αυτό μεταξύ της Τουρκίας και της Ισλανδίας. Οι Τούρκοι χρειάζονται μόνο την ισοπαλία στην αναμέτρηση της Κωνσταντινούπολης για να πάρουν και μαθηματικά την πρόκριση από τον όμιλο που περιλαμβάνει και τη Γαλλία, η οποία επίσης αναμένεται να προκριθεί απόψε με νίκη επί της Μολδαβίας στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή