Ετοιμάζεται να αναλάβει η Φον ντερ Λάιεν

Ετοιμάζεται να αναλάβει η Φον ντερ Λάιεν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε μικρές προσαρμογές στους τίτλους των χαρτοφυλακίων, εν αναμονή των μεγάλων αποφάσεων του Eυρωκοινοβουλίου για την έγκριση των νέων επιτρόπων, προχώρησε η διορισθείσα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θα είναι πλέον αρμόδιος «για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας», όπως ήταν ο προηγούμενος τίτλος του, αλλά αρμόδιος «για την προαγωγή του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Επίσης, στον τίτλο του επιτρόπου Απασχόλησης προσετέθη ο όρος «και Κοινωνικής Πολιτικής», ενώ στον τίτλο του επιτρόπου Περιβάλλοντος προσετέθη αναφορά στην αλιεία. Η νέα Επιτροπή υπό τη Φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, αλλά η απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο τριών υποψήφιων επιτρόπων μετέθεσε την ημερομηνία αυτή για την 1η Δεκεμβρίου, το νωρίτερο.

Οι υποψηφιότητες των νέων επιτρόπων, του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, της Ρουμάνας Αντίνα-Ιοάνα Βαλεάν και του Ούγγρου Ολιβέρ Βαρχέλι, εγκρίθηκαν σε πρώτο στάδιο από την αρμόδια νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αναμένεται, έως τα τέλη Νοεμβρίου, ψηφοφορία στην Ολομέλεια του σώματος. Ο «αδύναμος κρίκος» της ψηφοφορίας θεωρείται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεδομένης της δυσαρέσκειας πολλών ευρωβουλευτών για την προαγωγή του Συντηρητικού επιτρόπου Βάλντις Ντομπρόβσκις στον ισχυρό ρόλο του υπ’ αριθμόν τρία της Επιτροπής, με δυνατότητα να παρέμβει στην πολιτική τεσσάρων Σοσιαλιστών επιτρόπων.  Οι Σοσιαλιστές φοβούνται ότι ανάμεσα στη Συντηρητική Φον ντερ Λάιεν, τη Φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον επίσης Συντηρητικό Ντομπρόβσκις, η φωνή του Σοσιαλιστή Τίμερμανς θα χαθεί. Η διελκυστίνδα για τα αξιώματα θα μετατραπεί την επαύριο της ορκωμοσίας της νέας Επιτροπής σε διελκυστίνδα για την πολιτική που θα χαράξει η Κομισιόν, με τους Σοσιαλιστές να εκφράζουν φόβους για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η Πράσινη Συμφωνία για αναπροσανατολισμό της οικονομίας της Ε.Ε., που έχει εξαγγείλει η Φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες για τον υπερβολικά πλατύ ρόλο στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, που έχει ανατεθεί στον Γάλλο επίτροπο Μπρετόν, εις βάρος του οποίου κάποιοι ευρωβουλευτές διατυπώνουν κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων.  Η Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε χθες στο Λονδίνο ότι οφείλει να διορίσει επίτροπο, εφόσον η Βρετανία παραμένει ακόμη εντός της Ε.Ε. και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι, αν επανεκλεγεί στις 12 Δεκεμβρίου, η Βρετανία θα εγκαταλείψει τάχιστα την Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποβλήθηκε χθες σε επιτυχή επέμβαση για την αφαίρεση ανευρύσματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή