«Δεν επιθυμούμε νέο πόλεμο στον Κόλπο»

«Δεν επιθυμούμε νέο πόλεμο στον Κόλπο»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συναντήθηκε χθες ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχους του βασιλείου που επισκέπτεται τη χώρα μας εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Σε ένα διάλειμμα από το φορτωμένο πρόγραμμά του, ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε ολιγομελή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, όπου εκπροσωπήθηκε και η «Κ». Απαντώντας σε ερωτήσεις μας για τις τουρκικές ενέργειες στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έκρυψε τις ανησυχίες του. «Είμαστε εναντίον της τουρκικής εισβολής στη Συρία και στην κατοχή αραβικής γης από τον τουρκικό στρατό. Κάναμε πολύ ξεκάθαρη τη θέση μας στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος καταδίκασε αυτές τις ενέργειες της Αγκυρας», δήλωσε ο Αλ Τζουμπέιρ. Ερωτηθείς σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Θεωρούμε ότι δεν βοηθούν οι μονομερείς ενέργειες».

Σχετικά με την ένταση στον Κόλπο μεταξύ της χώρας του και του Ιράν, μας δήλωσε τα εξής: «Προσπαθούμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τον πόλεμο, αλλά οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την ασφάλεια της χώρας και του Κόλπου. Πρέπει να γίνει σαφές στο Ιράν ότι η επιθετική συμπεριφορά του δεν θα γίνει ανεκτή. Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για τη δημιουργία διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον Κόλπο και επιδιώκουμε να συμμετάσχουν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή