Τηλεοπτικό θρίλερ η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Τηλεοπτικό θρίλερ η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συναντούσε τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν καθηλωθεί στη μικρή οθόνη για ένα τηλεοπτικό δράμα που δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εδώ και δύο δεκαετίες: τις δημόσιες, πλέον, συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή ενός εν ενεργεία προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Ανοίγοντας τις δημόσιες, πλέον, συνεδριάσεις της επιτροπής Πληροφοριών, ο Δημοκρατικός πρόεδρός της, Ανταμ Σιφ, κατηγόρησε τον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» με αφορμή το επίμαχο τηλεφώνημά του στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου. Ανακεφαλαιώνοντας το κατηγορητήριο των Δημοκρατικών, ο Σιφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να ανοίξει έρευνα για υποτιθέμενη διαφθορά του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, υποτάσσοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο προσωπικό του πολιτικό όφελος. «Αν αυτός δεν είναι λόγος για παραπομπή, τότε τι είναι άραγε;», διερωτήθηκε ρητορικώς ο Σιφ.

Απαντώντας, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην επιτροπή, Ντέβιντ Νούνες, έκανε λόγο για «θεατρική παράσταση» των Δημοκρατικών, υποστηρίζοντας ότι κατέφυγαν στην ουκρανική υπόθεση από τη στιγμή που κατέρρευσε η προσπάθειά τους «να βγάλουν τον πρόεδρο πράκτορα της Ρωσίας» μέσω των ερευνών του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τις εκλογές του 2016.

Στη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσαν ο αναπληρωτής υφυπουργός για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζορτζ Κεντ, και ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Γουίλιαμ Τέιλορ. Ο Κεντ έκανε λόγο για «εκστρατεία σπίλωσης» της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο Κίεβο, Μαρί Γιοβάνοβιτς, την οποία απέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Τέιλορ δήλωσε ότι ο πρόεδρος είχε δημιουργήσει παράλληλο μηχανισμό παρέμβασης στην Ουκρανία, εκτός Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συμμετείχαν ο προσωπικός του δικηγόρος Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Γκόρντον Σόντλαντ. Επικαλούμενος μαρτυρίες τρίτων, υποστήριξε ότι ο Τραμπ όντως εκβίασε τον Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα κατά των Μπάιντεν, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έκοβε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή