Αισιόδοξη η Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2020

Αισιόδοξη η Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2020

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διαρκή επέκταση» της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο διάστημα προέβλεψε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες των αγορών περί επικείμενης σοβαρής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Η θετική επίδραση της πρόσφατης μείωσης επιτοκίων δανεισμού από τη Fed δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητή και η χαμηλή ανεργία ενισχύει την κατανάλωση των νοικοκυριών, είπε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.

«Η βασική προοπτική εξακολουθεί να είναι ευνοϊκή» και το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού είναι το «αρμόζον», είπε ο κ. Πάουελ καταθέτοντας στην κοινή οικονομική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα σχόλια του κ. Πάουελ είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με αυτά που είχε κάνει τον περασμένο μήνα, μετά την τρίτη μείωση επιτοκίων δανεισμού στην οποία έχει προχωρήσει φέτος η Fed. Τότε ο κ. Πάουελ είχε στείλει το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού, τουλάχιστον όχι αν δεν προκύψει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν «αξιοπρόσεκτες απειλές», περιλαμβανομένων της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιπτώσεων που έχει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Κίνας, «οι συνάδελφοί μου και εγώ βλέπουμε (…) ως πιθανότερη τη συνεχή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας».

Οι επενδυτές έχουν αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό την πρόθεση της Fed να διατηρήσει για μεγάλο μέρος του 2020 το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος διακύμανσης 1,5% με 1,75% όπου διαμορφώθηκε στις 31 Οκτωβρίου. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο στον μεγαλύτερο βαθμό των τελευταίων επτά μηνών και συγκλίνει προς τον στόχο 2% που έχει η Fed. «Οι επενδυτές βλέπουν μια οικονομία που δεν είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Και η Fed φαίνεται πως αντιλαμβάνεται την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο, οπότε προς το παρόν έχουμε σύγκλιση απόψεων Fed και επενδυτών», σχολίασε ο κ. Ρικ Μέκλερ, εταίρος στην Cherry Lane Investment στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ προέβη και σε μία προειδοποίηση: Στην περίπτωση που προκύψει σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, πράγμα που ίσως αποδειχθεί δύσκολο, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται σε «μη βιώσιμο μονοπάτι». Παίρνοντας μέρος στον έντονο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στις ΗΠΑ για το μέχρι ποιο επίπεδο είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι «το υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να περιορίσει την προθυμία ή την ικανότητα για υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια σημαντικής επιβράδυνσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή