Ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο

Ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφα αυξάνεται, με φόντο αφενός την πάταξη της ανομίας και αφετέρου την υπόθεση Novartis, η ένταση στην πολιτική ζωή της χώρας, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να λαμβάνουν «θέση μάχης». Στο Μαξίμου ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος και δεν απέχει από όσα σημείωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ητοι, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αυξηθoύν το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, η αίσθηση πως υπάρχουν νόμοι και κανόνες που τηρούνται και να μπει ένα τέλος στα ιδιότυπα «άβατα», αρχής γενομένης από τα πανεπιστημιακά ιδρυμάτα, που, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν: στους φοιτητές και στους καθηγητές».

Τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης έρχεται να ενισχύσει ακόμη ένα στοιχείο. Οπως φαίνεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις, το θέμα της ασφάλειας δεν απασχολεί μόνο το κοινό της Ν.Δ., αλλά διαπερνά οριζοντίως και τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων από το ΚΙΝΑΛ μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς. Αυτή είναι και η επί της αρχής πεποίθηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου: η εφαρμογή του νόμου δεν έχει κομματικό χρώμα, αλλά αφορά κάθε πολίτη που δεν θέλει, για παράδειγμα, να βλέπει τα δημόσια πανεπιστήμια να μετατρέπονται σε εστίες κάθε λογής παραβατικότητας. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Πίσω από τις τελευταίες επιχειρήσεις με αποκορύφωμα εκείνη της Δευτέρας στην ΑΣΟΕΕ, βλέπουν μια κλιμάκωση αστυνομικής βίας «που γυρνά τη χώρα πίσω» και μια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να ικανοποιήσει «ένα υπερσυντηρητικό κοινό» που «δεν βλέπει τα αποτελέσματα που ανέμενε στο προσφυγικό». Αυτή ήταν και η κεντρική λογική του Αλέξη Τσίπρα, σε ομιλία του χθες στα Γρεβενά, όπου βρίσκεται για περιοδεία. «Τις τελευταίες ημέρες», είπε ο τέως πρωθυπουργός, «γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας επικοινωνιακού αντιπερισπασμού προκειμένου να κρύψουν την αδυναμία τους για να διαχειριστούν στοιχειωδώς το προσφυγικό», προσθέτοντας πως «εμείς λέμε ότι η χώρα τούτη έχει μια μακρά παράδοση σε αγώνες, σε διεκδικήσεις» και «ο μέσος Ελληνας πολίτης, ανεξαρτήτως τι ψηφίζει, πιστεύει ότι το 2019 και το 2020 δεν έχει καμία σχέση με τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70».

Πέραν της επίσημης γραμμής, οι υψηλοί τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και μια βαθύτερη πολιτική στόχευση. Στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν πως, πλην μεταναστευτικού, η κυβέρνηση απολαύει μιας ευρείας αποδοχής, έχοντας εγκατασταθεί στον κεντρογενή χώρο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας αποτελούν ακόμα μία ευκαιρία να μιλήσει για «παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς» και να επιχειρήσει να ενεργοποιήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά, μια τακτική που θεωρείται επιβεβλημένη για να ανακτήσει έδαφος στον κεντρώο χώρο. Ετσι ερμηνεύεται και το μπαράζ δηλώσεων από στελέχη του προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Φάμελλος μίλησε για «λογική των κλομπ», η κ. Αχτσιόγλου για «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ» η οποία «μας γυρνάει πάρα πολλά χρόνια πίσω». Για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπάρχει και οικονομική πτυχή στις επιχειρήσεις της αστυνομίας, που έχουν στόχο την απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως η εφαρμογή του νόμου δεν είναι διαπραγματεύσιμη και, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, όσα ακούγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν εντάσσονται στη σφαίρα της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης αλλά της παλαβής αντιπολίτευσης». Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνουν πως οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για καταστολή δεν κρύβονται, με αφορμή αποστροφή του κ. Μ. Βορίδη, που είπε πως «το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης κατηγόρησε τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης πως υποδεικνύει «κυνικά στην αστυνομία τη χρησιμοποίηση κλομπ απέναντι στους φοιτητές».

Ανάλογα υψηλοί τόνοι χρησιμοποιούνται και στο θέμα της Novartis. Xθες ο κ. Πέτσας έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) για «ενδείξεις ύπαρξης κυκλώματος» το οποίο χρησιμοποιούσε δημοσιεύματα για να πιέσει πρόσωπα προς συγκεκριμένες καταθέσεις. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε άτυπη ενημέρωση ταυτίζει κυβέρνηση και Φρουζή και ζητεί από το Μαξίμου να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί τον κ. Φρουζή «θύμα σκευωρίας», αλλά την ίδια ώρα και υπεύθυνο για τους χρηματισμούς γιατρών, που έχει παραδεχθεί πως υπήρχαν. Ταυτόχρονα, αποκρούει τον χαρακτηρισμό «βόμβα» για τη δήλωση Φρουζή περί πιέσεων από την κ. Τουλουπάκη για να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα, καθώς είναι αυτονόητο πως «δεν θα ισχυριζόταν κάτι που θα τον ενοχοποιούσε». Τα παραπάνω προμηνύουν πως το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει και στην Προανακριτική.

Αναφορά Πικραμμένου σε Παπαγγελόπουλο

Το όνομα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος στην κατάθεσή του ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου – κατάθεση η οποία, ως γνωστόν, διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να αποτελέσει υλικό για την εν εξελίξει προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Πικραμμένος κάνει λόγο για σοβαρό ζήτημα διάκρισης εξουσιών και ειδικότερα φέρεται να ομιλεί περί ανάμειξης εν ενεργεία μέλους της κυβέρνησης –είναι το σημείο στο οποίο κάνει ονομαστική αναφορά στον κ. Παπαγγελόπουλο– σε εκκρεμή εισαγγελική έρευνα. Φέρεται να σημειώνει ότι εκχωρήθηκαν στον τέως αναπληρωτή υπουργό, από συγκεκριμένους εισαγγελικούς λειτουργούς, στοιχεία εκκρεμούς δικογραφίας κατά τρόπο παράνομο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πικραμμένος φέρεται να υποστήριξε πως ο τρόπος με τον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς χειρίστηκε την υπόθεση ως προς το πρόσωπό του τού δημιουργεί την αίσθηση ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός με σκοπό τη στοχοποίησή του και την ποινική δίωξή του. Υπό το πρίσμα αυτό, πληροφορίες τον φέρουν να σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί τόσο στο πεδίο των πειθαρχικών όσο και σε εκείνο των ποινικών ευθυνών. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής θα ανοίξουν σήμερα με τη συνέχιση της κατάθεσης του πρώτου μάρτυρα Κ. Φρουζή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή