«Δαγκωτό» Κόρμπιν ο Μπόρις Τζόνσον;

«Δαγκωτό» Κόρμπιν ο Μπόρις Τζόνσον;

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και λίγα 24ωρα ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνουν σε ένα βίντεο ότι υποστηρίζουν αλλήλους για την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις επικείμενες εκλογές. Συγκρατηθείτε. Το βίντεο δημιουργήθηκε από τον οργανισμό Future Advocacy δείχνοντας πώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επηρεάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η ακρίβεια στις εκφράσεις των προσώπων και στην ομιλία είναι συγκλονιστική.

Δεν είναι το πρώτο παράδειγμα των λεγόμενων «deep fake news». Το 2017, ένα παρόμοιο κλιπ είχε πρωταγωνιστή τον Μπαράκ Ομπάμα και όσο περνάει ο καιρός αυτή η περίτεχνη παραπληροφόρηση θα γίνεται πιο συχνή και πιο ακριβής, σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Βασίλη Μεζάρη. «Η τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα προχωράει πολύ γρήγορα και σύντομα θα υπάρχουν πολύ πιο πιστευτές αλλοιώσεις», σημειώνει.

Με απλά λόγια, μας εξηγεί ο ίδιος, ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης «μαθαίνει» τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου όταν ο χρήστης το τροφοδοτεί με βίντεο και εικόνες. Εκείνο συνθέτει μετά ένα νέο πρόσωπο, ας πούμε του Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο προγραμματίζει ο χρήστης να λέει ότι στηρίζει τον Μπόρις Τζόνσον. Η ανίχνευση του fake βίντεο γίνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο. «Εκπαιδεύουμε αντίστοιχα μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με αληθινά βίντεο, ώστε να ξεχωρίζει τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ή να εντοπίζει τα αλλοιωμένα ίχνη στα καρέ της επίμαχης εικόνας», σημειώνει. Προσπαθώντας να απαντήσουν στο πρόβλημα της επαλήθευσης της εικόνας, ο κ. Μεζάρης από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και μια ευρεία ομάδα επιστημόνων ανέπτυξαν τη δωρεάν εφαρμογή InVID Verification Plugin στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου. Συνεργάστηκαν με τα πρακτορεία ειδήσεων της Γαλλίας, της Αυστρίας και την Deutsche Welle και σήμερα η εφαρμογή χρησιμοποιείται από 15.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες χρήστες, όπως θα δείξει στο διεθνές συνέδριο «Παραπληροφόρηση στον Κυβερνοχώρο: Η Παιδεία στα Μέσα συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη», που διοργανώνει το Media Literacy Institute και το newsroom Journalists About Journalism.

Σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, είμαστε απροστάτευτοι σε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, αφού δεν υπάρχει, ακόμη, ένα αυτοματοποιημένο φίλτρο στο Διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκεφτείτε μόνο τι μπορεί να συμβεί από τα deep fake news όχι μόνο στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και σε άλλους τομείς που βασίζονται σε πειστήρια εικόνας και βίντεο, όπως η Δικαιοσύνη.

«Παραπληροφόρηση στον Κυβερνοχώρο», Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή